Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ekonomi

Evergrande nedir, ne demek? Çin devi Evergrande krizi son durum..

İflas ettiğine dair ihtimaller piyasaları etkileyen Evergrande, analistler ve piyasa uzmanları tarafından yakından takip ediliyor. Çin’in en büyük 2. gayrimenkul geliştiricisi Evergrande’ın ödeyemeyerek iflas edeceğine dair endişeler küresel piyasalara hakim oldu. Analistler, bugün küresel pay piyasalarında Çinli Evergrande şirketinin yaklaşan borçlarının oluşturduğu belirsizliklerle satıcılı bir seyrin hakim olduğunu söyledi. 

 

ÇİN EVERGRANDE KRİZİNDE SON DURUM

Çin’den dev gayrimenkul şirketi Evergrande’nin 300 milyar dolarlık borcuyla iflas etmesi beklenirken tahvil geri ödemelerinin yapılması ve konutların sahiplerine teslim edilmesi yönünde şirketin yönetim kurulu karar aldı. Bu gelişme ile Asya piyasaları nefes alırken Evergrande hissesi yüzde 30 yükseldi. Evergrande’nin ortaklarından Chinese Estates Holdings, şu ana kadar 32 milyon Dolar tutarında Hisse sattığını ve elinde olan tüm hisseleri de satacağını planladığını duyurdu.

EVERGRANDE NEDİR, NE DEMEK?

Evergrande, Çinli bir emlak devidir. Asya’da, ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeler, Çin’in regülasyon adımları ve Evergrande şirketinin borçlarının yapılandırılmasına yönelik süreç risk algısını artırırken, gelecek hafta BoJ’un faiz kararı ve Çin’deki gelişmeler yatırımcıların odağında olmaya devam edecek. Evergrande şirketinin büyüklüğü sebebiyle finansal istikrara zarar verebileceği endişesi Asya’da pay piyasalarını baskılamaya devam ederken, makro ekonomik verilerden gelen olumsuz sinyaller de söz konusu seyri destekledi.

614c91d2bf21442168231dcfÇİN EVERGRANDE KRİZİ NEDEN KORKUTUYOR?

Uzmanlar toplamda 300 milyar dolarlık borcu bulunan firmanın iflas etmesi durumunda bunun Asya piyasalarından başlayarak bir domino etkisi yaratmasından endişe duyuyor. Bugün bankalara ödemesi gereken borcu ödeyemeyeceği bildirilen Evergrande’ın Mart 2022 tarihli tahvili için 23 Eylül’de toplam 83.5 milyon dolar, Mart 2024 tarihli tahvilleri için ise 29 Eylül’de 47.5 milyon dolar ödeme yapması gerekecek.

Eğer bu ödemeler gününde yapılamaz ve 30 gün içerisinde de yeniden yapılandırmaya gidilmezse bu borçlar temerrüde düşecek. Çin’de halihazırda 1.300 proje yürüten Evergrande’ın iflas etmesi durumunda proje aşamasında firmadan konut alan yaklaşık 1.5 milyon Çin vatandaşı mağdur olacak. Bunun yanında firmanın 171 yerel banka ve 121 finansal kuruma borcu bulunuyor. Bu da olası bir iflasın genel ekonomiye olumsuz yansımaları olacağı anlamına geliyor.

İlginizi Çekebilir;  Bitcoin rekora koşuyor! Bugün Bitcoin ne kadar oldu? 6 Ekim Bitcoin fiyatı..

Bir yanıt yazın

] }