FinansTürk

Türkiyenin Finans Sitesi

Borsa

Hürriyet yatırımcısı tarafından SPK ya açılan davalar çığ gibi büyüyor.

Hukuk dışı ve gerekçesi belli olmayan karar nedeniyle zarara uğrayan yatırımcılar, hukuk kurallarının yerine getirilmesi ve Spk nın kimler tarafından yönlendirildiği ve bu muafiyetin ne şekilde verildiğinin ortaya çıkması amacıyla Ankara İdare Mahkemesinde dava açtılar.

 

Finanstürk e ulaşan yatırımcılar açtıkları davalar ile ilgili belgeleri paylaştı;

Hürriyet yatırımcısı tarafından SPK ya açılan davalar çığ gibi büyüyor. Borsa

 

 

AYDIN DOĞAN A PEŞİN ÖDEME YATIRIMCIYA MUAFİYET

SPK, Hürriyet için çağrı muafiyeti başvurusunu gerekçe bile sunmadan kabul etti. Hürriyet’i satın alırken Aydın Doğan’a 155 Milyon Doları peşin ödeyen Demirören, sıra diğer ortakların payını satın almaya gelince muafiyet istedi. Sermaye Piyasası Kanunu ile yatırımcıların haklarını korumakla görevli SPK, küçük yatırımcıların haklarını görmezden geldi. SPK’nın bu kararıyla bundan sonra bu tür durumlarda suistimalin de önünü açtı.

 

DEMİRÖREN 44.5 MİLYON DOLAR ÖDEMEKTEN KURTULDU

Demirören Medya, SPK’nın bu kararıyla 44.5 Milyon Dolarlık zorunlu çağrı maliyetinden de kurtulmuş oldu. Bu karar ile binlerce küçük yatırımcı mağdur edildi. 1 Lot hisseyi Doğan Holdingden 0.3615 Dolar, bugünkü kurla 2.20 TL ödeyen Demirörenler, küçük yatırımcıya gelince ipe un sererek SPK’nın Zorunlu Çağrı Tebliği’nin açık hükümlerine rağmen SPK tarafından korundu.

 

Mağdur olan ve dava açan yatırımcılar isyanlarını şu şekilde dile getirdi;

SPK’nın bu konudaki Tebliğ’i çok açık. Halka açık diğer pay sahiplerinin paylarını almaktan muaf olabilmesi için şirketin borca batık olma durumunun söz konusu edilerek şirkete fon girişi gerekliliği veya sermaye yapısı değişikliği zorunluluğu durumun var olması şartı bulunmaktadır. Oysa Hürriyet, iştiraki Hürriyet Emlak’ın içinde bulunduğu Glokal Şirketini satarak 300 Milyon TL’nin üzerinde bir kaynak sağlamıştı. Bu paranın 189 Milyon TL’si Hürriyet’in kasasına girmeden kendisini satın alan Demirören Medya’ya borç senetleri karşılığında temlik edildi yani borç verildi. Düşünün, bir şriket kendisini satın alan ana ortağını fonluyor ve buna rağmen SPK tarafından çağrı zorunluluğundan muaf tutuluyor. SPK tarihinde bu ilk oluyor. Çağrı yapmadı diye Arena ve Kervansarayı satın alan hakim ortakları mahkemeye veren hatta yüklü cezalar kesen, en son Migros satın aldığı için KİPA için muafiyet muafiyet istediğinde bunu reddeden SPK, Demirören için verdiği muafiyet kararında gerekçe gösterme zahmetine bile katılmadı.

 

Çaresiz kalan ve mağdur olan Küçük Yatırımcılar, %20’den fazla zarara uğradı ve haklarını aramak için Ankara İdare Mahkemelerinde dava açtıklarını ve  yatırımcıyı korumakla görevli SPK dan yedikleri darbeden sonra yüce Adalete güvenmek istediklerini belirtiyorlar.

 

Not: Finanstürk özel haberidir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

3 thoughts on “Hürriyet yatırımcısı tarafından SPK ya açılan davalar çığ gibi büyüyor.

  • blank İlhan Aslan

    Bu ülkede artık güzel şeylerde olsun. Hep küçüklere hep sesi çıkmayanlara haksızlık yapılmasın artık. SPK Kervansaray Yatırım holdingin Çağrısını yaptıramadığı için mi acaba artık önüne gelene çağrıdan muafiyet veriyor. Ama bu kadar da göz göre göre kanunlar çiğnenmez ki. Kaldı ki bu kanunları küçük yatırımcıyı korumak için kendiniz koydunuz. Artık kendi kurallarınızı bile çiğnemek zorunda mı kalıyorsunuz Eyyy SPK

Bir yanıt yazın

] }