Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Son dakika haberi… Bakan Elvan: Gerekli adımları atacağız

Elvan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tasarı ve Bütçe Kurulunda, Bakanlığın 2021 seneyi bütçesine ait milletvekillerinin sual ve eleştirilerini cevapladı.

Laflarına, “Makro ekonomik kararı sağlamak, finansal kararı sağlamak ve maliyet kararı mevzusuna çok önemsiyoruz. Bizim yol haritamızın genel çerçevesini bunlar oluşturuyor. Bu birincisi” diyerek başlayan Lütfi Elvan, ikinci husus olarak da kalkınma ve ekonomi ile hukuk arasındaki ilişkiye önemsediklerini söyledi.

Elvan, demokrasi, hak, kalkınma ve ekonominin birbirlerinden ufalamayacak mevzular olduğunu belirterek, “Adaletli ve saydam bir hukuk devletiyle ekonomik gelişmeyi, kalkınmayı, refahı ve kararı aralıksız kılabileceğimize inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde Hak Bakanımızla beraber sivil toplum kuruluşlarımızla, iş dünyamızla, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliğiyle, TÜSİAD’la, MÜSİAD’la, DEİK’le, TİM’le ve eşi tüm kuruluşlarla bir araya geleceğiz. Dinleyeceğiz. Ne cins meseleler yaşıyorlar, uygulamada ne cins meselelerle karşı karşıya kalıyorlar bunları teker teker konuşacağız, tartışacağız. Ortak bir usla yapılması gereken tertip etmeleri yapacağız.” açıklamasında bulundu.

İstişareye sonuna kadar sarih olacaklarını vurgulayan Bakan Elvan, “Hiçbir insanımızın, yurttaşımızın kafasının artta en minik endişe olmasın. Kapılarımız 24 saat tamamen sarih olacak. Bizim de mantıklı gördüğümüz, rasyonel ve haklı gördüğümüz hangi mevzu varsa, reform kalitesinde olan her mevzuda lüzumlu adımları atacağız, kararlılıkla atacağız.” ifadesini kullandı.

Elvan, yatırım etrafının iyileştirilmesi noktasında hala atılması gereken adımlar olduğuna işaret ederek, “Türkiye yatırımcılar açısından hem yerli hem de beynelmilel yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi olsun istiyoruz. Bu noktada atılması gereken adımları yeniden kararlılıkla atacağız. Bunu özellikle vurgulamak istiyoruz.” diye konuştu. 

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu ve bankalarla da bir araya geleceklerini aktaran Lütfi Elvan, “Karşılaştıkları meseleler, teklifler nelerse, bunları teker teker ele alıp, atılması gereken adımlar varsa atacağız.” biçiminde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirilmesinin ardından bakanlık bürokratlarıyla toplandığını belirterek, “Dostlara şunu söyledim; ‘Dostlar bana tenkit eteceksiniz. Şayet siz bana ‘Efendim siz doğrusunu öğreniyorsunuz’ derseniz ben sizinle çalışmam’. Bu müessesede çalışan tüm bürokrat dostlarımızı, en alt kademeden en üst kademeye kadar her bir dostumuzu dinleyeceğiz. Bir taraftan sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geleceğiz, bu işin rasyoneli neyse onu yapacağız. Hazine ve Maliye bürokratlarımıza sonuna kadar güveniyorum.” ifadesini kullandı.

İlginizi Çekebilir;  BaşlıksızAlman havalimanları bu yıl 1,5 milyar avro zarar bekliyor

“Yasa neyi buyuruyorsa onu yapacaksınız”

Tertip Edici ve sorgulayıcı müesseselerin bağımsızlığına ait suallere de cevap veren Elvan, Bankacılık Yasau’nun 82’nci maddesinde yer alan “Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu, kendisine verilen tertip etme ve sorgulamayla alakalı misyon ve yetkileri kendi mesullüğü altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır” kararına işaret etti.

Bakan Elvan, yasanın gayet sarih olduğunu söyleyerek, “Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu ve SPK başkanımızla da görüştüm. Kendisine aynen şunu ifade ettim; ‘Yasa neyi söylüyorsa, neyi buyuruyorsa onu yapacaksınız’ dedim. Merkez Bankası Yasau da sarih, elbette bağımsızdır, bu mevzuda daha fazla söyleyecek bir şeyim yok diye düşünüyorum.” dedi.

Elvan, Finansal Karar ve Kalkınma Komisyonunda kesinlikle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı’nın da olması gerektiğini dile getirerek, laflarını şöyle sürdürdü:

“Sonuçta kalkınmadan bahsediyorsak bu mevzuda Başkanımızın bu işin içinde olması gerekiyor. Öbür taraftan, geçmişteki Ekonomi Koordinasyon Heyetinden bahsedildi. Bu mevzulara müteveccih olarak hangi bakanlıklar var diye düşündüğümüzde, Ticaret, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarımız var.  Bu 4 bakanlığımızla mali yapımıza müteveccih, öbür mevzulara müteveccih sık sık toplanmamız, koordineli çalışmamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte 4 bakanlık ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı başta olmak üzere çok yakın çalışma ve koordinasyon içinde olacağız. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bakış açısıyla başka bakanlığımızın görüşleri örtüşmeyebilir. Bu bakanlıklarla sık sık bir araya geleceğiz, yol haritamızı beraber konuşacağız ve tartışacağız.”

“Aidatlarda öngörülebilirliği sağlamak son derece ehemmiyetli”

Kazanç aidatı ve müesseseler ödentisinin tek yasada bir araya gelmesine müteveccih teklifleri de değerlendiren Lütfi Elvan, geçmişte bu mevzuda bir çalışma yapıldığını andırdırdı.

İlginizi Çekebilir;  Zaaf harcamalarına dikkat!

Elvan, bu mevzuyu takımıyla henüz tartışmadığını ancak ehemmiyetli olduğunu belirterek, “Özellikle aidatlarda öngörülebilirliği sağlamak, sadeleştirme, kolaylaştırma ve yurttaş memnuniyeti son derece ehemmiyetli. Bu hususları dostlarımızla çalışalım, bu mevzuda öngörülebilirliği daha da artıran daha da saydam yapıda sistemi ortaya koyacak çalışmayı yaptıktan sonra sizlerle paylaşalım.” diye konuştu.

Bakan Elvan, Kamu İhale Yasau’na müteveccih tenkitlere de cevap verirken, Avrupa Birliği yönergeleri ve mevzuatında belli sektöre müteveccih ayrı tertip etmeler olduğunu söyledi.

Türkiye’deki Kamu İhale Yasau’nun tüm ihaleleri içerdiğine dikkati sürükleyen Elvan, “Bizim Kamu İhale Kanunumuzun gözden geçirilmesi gerekiyor. Özellikle enerji, natürel gaz ve büyük erişim altyapısı gibi büyük ölçekli yatırımlara müteveccih değişik mevzuatı var AB’nin. Bu mevzuda çalışmamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Lütfi Elvan, Kamu İhale Müesseseyi Başkanı’ndan da ayrıcalıklar mevzusunda çalışma yapmasını ve müessese bazında ayrıcalık oranlarının tanımlanmasını istediğini dile getirdi. 

Elvan, Araç Yasau’nun, araç idaresinde aktiflik ve yararlılığı koruyacak biçimde aktüellenmesinin önerilmesi üzerine, bu mevzuda Bakanlığının bir çalışması olduğunu bildirdi.

Faizsiz ev edindirme kampanyaları

Bakan Elvan, kazanç seviyeyi düşük yurttaşların yanında olacaklarını, hiçbir zaman onların mağduriyetine yol kalemtıraş bir teşebbüste bulunmayacaklarını vurguladı.

Ekonomideki kayıt dışılığa ait sual üzerine Elvan, bunun ehemmiyetli ve öncelik verdikleri mevzulardan biri olduğunu ifade etti.

Lütfi Elvan, Türkiye İstatistik Müesseseyi TÜİK bilgilerine ait bir sual üzerine, “TÜİK’in tüm bilgileri Avrupa İstatistik Bürosuna Eurostat sarih. TÜİK, beynelmilel standartlarda kredibilitesi yüksek bir müessesemizdir. Özellikle TÜİK Başkanımıza ‘Şayet cemiyette bu cins dedikodular varsa, bu cins ifadeler kullanılıyorsa, istatistik alanında çalışan bilim adamı, öğretim azası ve öğretmenlerimizle bir araya geleceksin. Nasıl bir usul ve mekanizma içerisinde çalışmalarımızı yürüttüğümüzü sarihlikle anlatacaksın’ dedim. Aylık sahadan 585 bin bilgi alınıyor. Alınan her bir bilginin resimleri çekiliyor ve kayda alınıyor. Yeni bir sistemi bitirme düzeyindeler.” bilgisini verdi.

İlginizi Çekebilir;  Vergi cezasında indirim imkanı! Uzlaşı ile yüzde 25 indirim imkanı var | Video

TÜFE kapsamında 81 şehir merkezi ve 225 ilçeden, aylık olarak takribî 28 bin dükkanından 895 madde çeşidi ile 545 bine yakın maliyet derlendiğini anlatan Elvan, enflasyon sayılarının belli bir kazanç grubuna ait olmadığını, ülkenin tamamına müteveccih bir gösterge olduğunu söyledi.

Bakan Elvan, faizsiz konut ve ev edindirme kampanyaları ve işletmelerine ait suale, “Bununla alakalı Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu Başkanımızdan hızla bir çalışma yapılıp, bu çalışmanın bakanlığımızla paylaşılmasını istedim. Şayet böyle bir yasa öneriyi verilmesi hususu özümsenirse, sarihçesi biz adım atmak tutkusundayız. Bu mevzuyla alakalı bir adım atmalıyız.” cevabını verdi.

Elvan, Kovid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde oluşan finansal lüzumun karşılanması, yeniden salgın nedeniyle yaşanabilecek olası tehlikelerin bertaraf edilebilmesini teminen Hazine nakit rezervinin yüksek yakalanması emeliyle borçlanma meblağlarının artırıldığını ifade ederek, ocak-ağustos haysiyetiyle kümülatif iç borç çevirme oranının yüzde 211,1 olarak reelleştiğini kaydoldu.

Salgının finansmanına müteveccih akut tesirleri apaçıklaştıktan sonra iç borç çevirme oranlarının süratlice alt çekildiğini hatırlatan Lütfi Elvan, “Eylül, ekim aylarında vasati yüzde 42,2 olarak hakikatleşmiştir. 2021 seneyi Finansman Programı çerçevesinde de yüzde 120 iç borç çevirme oranı tasarlanmıştır.” biçiminde konuştu.  

Kurulda, Hazine ve Maliye Bakanlığının yanı gizeme Kamu İhale Müesseseyi, Kamu Himayeyi, Muhasebe ve Teftiş Standartları Müesseseyi, Bankacılık Tertip Etme ve Sorgulama Müesseseyi, Anapara Piyasası Heyeti, Kazanç Yöneti Başkanlığı, Türkiye İstatistik Müesseseyi, Özelleştirme Yöneti Başkanlığı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Tertip Etme ve Sorgulama Müessesesinin bütçeleri kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tasarı ve Bütçe Komiteyi Başkanı Cevdet Yılmaz, görüşmelerin ardından komite azası milletvekilleriyle beraber Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a çiçek ibraz etti.

Bir yanıt yazın

] }