Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Bakan Varank MÜSİAD EXPO’nun açılışını yaptı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD EXPO 2020 Fuarı’nın açılışına katıldı. TÜYAP Kurultay ve Fuar Merkezi’nde tertip edilen EXPO 2020’nin açılış programına Bakan Varank’ın yanı gizeme MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da katıldı. Bakan Varank programdaki konuşmasında, “MÜSİAD Expo’da beni bu yıl ekstra heyecanlandıran yenilikse, ilk kere açılan Teşebbüsçülük Alanı oldu. Burada ülkemizin gelecek vadeden parlak teşebbüsçüleri, dünyanın dört bir yanından yatırımcılarla buluşacak. Başka Bir Deyişle yatırım anaparası ile us anaparası bir araya gelecek; Yenilikçi işler ölçek kazanarak dünyaya açılma fırsatı tutabilecek. Türkiye teknoloji tabanlı işler başta olmak üzere, teşebbüsçülük alanında ciddi bir potansiyele sahip. Biz de bakanlık olarak; TÜBİTAK, Küçük Ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme Ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ve Kalkınma Ajansları kanalıyla teşebbüsçülüğü farklı mekanizmalarla teşvik ediyoruz. Kurduğumuz teşebbüs anaparası fonlarıyla, gencecik teşebbüslerin ölçek kazanmasına dayanak oluyoruz. Natürel kamu dayanağı kadar, özel sektörün de, yeni filizlenen teşebbüsleri desteklemesi ve bu işlere coşkuyla yanaşması koşul. Gerçekten çok cevval gençlerimiz var. Küresel büyümeleri ve piyasaları yakından takip ediyorlar, kendi farklarını yeri geldiğinde cesaretle ortaya koyuyorlar. Reyin sektörü, yazılım, biyoteknoloji, siber güvenlik, büyük bilgi ve suni zihin gibi yüksek katma kıymetli alanlarda küresel çapta ses getirebilecek projelere imza atanlar var. Türkiye’nin ilk Turkkornu 1.8 milyar dolar kıymetlemeyle satıldı. İşte bunun gibi projelerin, yatırımcılarla buluşması, beynelmilel piyasalarda talihini sınaması gerekiyor. Ben buradan hareketle, MÜSİAD idaresine göstermiş oldukları vizyon için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

YERLİ ARABA

Varank, “MÜSİAD Expo’nun bir değişik sürprizi de Türkiye’nin arabayı. Yurt içi ve yurtdışından gelecek katılımcılarımızın TOGG standında epeyce süre tüketeceğini düşünüyorum. Öğreniyorsunuz Türkiye’nin Arabayı projesi bir araba üretmenin çok daha ötesinde bir vizyona sahip. Biz iddiamızı ortaya koyduk ve sanki sıfırdan bir mobilite ekosistemi kurmak için yola çıktık. Pek çok yerli tedarikçi şimdiden TOGG ailesine katıldı. Tedarikçilerin içinde, daha evvel hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik teşebbüsler, start-up’lar var. Yeniden pil yapımı da küresel bir markayla işbirliği yapılarak ülkemizde hakikatleşecek. Taşıtlarımız, çokça dile getiriliyor, mecliste dile getiriliyor, muhalefet tarafından yerlilik oranı soruluyor. Arabanın görüşü mülkiyet hakları, mühendislikleri Türkiye’ye ait. Yabancı bir parçayı entegre etmemiz gerekiyorsa bunun getirir yaparız. Buna karşın 2022’nin sonunda bu vasıtalar piyasaya çıktığında yüzde 51 yerlilikle yola çıkacak, 2026’daysa yüzde 68 yerlilikle yoluna devam edecek” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir;  Borsa günü yükselişle tamamladı

“UYGULADIĞIMIZ SİYASETLERDE YERLİ VEYAHUT YABANCI AYRIMI DA YAPMIYORUZ”

Bakan Varank,  şöyle devam etti:

“Altını özellikle çizmek istediğim bir husus var. Bizim en esas önceliğimiz, yapım cephesinde kalıcı ve eforlu bir derlenmeyi tutarak istihdamda ciddi çoğalışlar sağlamak. ekonomi idaresinden mesul tüm Bakanlıklar, sıkı bir koordinasyon ve takım şu anda ruhuyla çalışıyor. Efor birliğiyle üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir mesele olamaz. Tabi dış konjonktürü de çok yakından takip ediyoruz. Salgının Avrupa ve ülkemizdeki seyrine bağlı olarak alınan kısıtlama kararları bizi etkileyebilir, dolayısıyla ihraç pazarlarımızın çeşitlendirilmesi ehemmiyet kazanıyor. İşte MÜSİAD EXPO gibi geniş kapsamlı faallikler, ticaret hacmimizin düşük olduğu ülkelerle yeni işbirlikleri geliştirmemize vesile oluyor. Yaşadığımız bu güç günlerde; ülkeler arasında kurulan ortak yatırım, ortak yapım ve ortak ticaret imkânları salgına karşı eforlu bir ekonomik bağışıklık geliştirilmesine olanak sağlayacak. Salgın sonrası yarıyılın kazananları, işbirliğini bugünden kurup, süratle harekete geçenler olacak. Biz Türkiye’yi dünyanın rakamlı bölgesel yapım ve inovasyon merkezlerinden biri yapmayı kendimize niyet koyduk. Yapım altyapılarımız, hatasız işleyen tedarik ağımız, kaliteli insan kaynağımız, gayretli teşebbüsçülerimiz ve eforlu Ar-Ge ekosistemimizle bu maksada emin adımlarla ilerliyoruz. Uyguladığımız siyasetlerde yerli veyahut yabancı ayrımı da yapmıyoruz. Türkiye hudutları içinde üreten ve istihdama katkı sunan herkes, bizim için yerli ve ulusaldır. Yeni yarıyılda hem yurt içi hem de yurt dışı üretken yatırımları artırmak için; yapısal reformlara sürat kazandırıyoruz. Yatırım yapmak isteyene ilave iş çıkartmıyor, bürokrasiyi eksiltiyor ve yaşamlarını basitleştiriyoruz. Sektörlerle istişare etmeden, asla karar almıyoruz. Nitekim son yarıyılda attığımız adımlar, beynelmilel arenada da takdirle karşılanıyor. Öğreniyorsunuz Dünya Bankası’nın İş Yapma Basitliği Endeksinde, 10 gizeme daha yükselip 33. sıraya yerleştik. Elbette bununla kanaat etmek maksadında değiliz. Küresel kıymet zincirlerindeki hissemizi artırmak ve ülkemize daha fazla yatırım sürüklemek için Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejimizi hazırlıyoruz. Türkiye’yi küresel meyillere istikamet veren, lider bir oyuncu haline getirmek için var eforumuzla çalışıyoruz. Bu noktada hakikat sektörü teşvik edecek dayanak mekanizmalarını en iyi biçimde kurgulamaya çaba gösteriyoruz. Beraber gelişmek, beraber kazanmak ve bunu cemiyete yaymak için Ticaret ve yatırım ortaklarımızla işbirliği içinde atacağımız adımlar, rekabet eforu ve refah çoğalışı olarak bize geri dönecek, daha müreffeh bir geleceğe kapı aralayacak. Buna vicdandan inanıyoruz.”

İlginizi Çekebilir;  Borsa günü yükselişle tamamladı

KARAVAN TURİZMİ

Bakan Varank, karavan turizmine dikkat toplayarak, “Yeni yarıyılda biz mahallî kalkınmadan mesul bir bakanlık haline geldik. Kalkınma ajanslarımız ve bölge kalkınma yönetlerimizle şehirlerin, bölgelerin potansiyeline uygun ekonomik alanlarını tanımlıyoruz, burada çalışmalar yapıyoruz. Ve oraya hem mahallîden hem dışarıdan yatırımcılar sürüklüyoruz. Karavan turizmi reelinde kalkınma ajanslarının en başta çalıştığı bir projeydi. Bunun ülkemizdeki potansiyelini biz çalıştık, ortaya koyduk, MÜSİAD ile işbirliği yaptık ve MÜSİAD burada bu projeye sahip çıktı. Şimdi bu alandaki galibiyetler hem MÜSİAD’ı hem bizi çok hoşnut ediyor. Aynı biçimde biz özellikle mahallîdeki kalkınmayı artırmak üzere fizibilite çalışması da yapıyoruz, projeleri tanımlıyoruz. Bu anlamda da Türkiye’de yatırım yapmak isteyen hem iş insanlarımıza hem de yurtdışından yatırımcılarımıza bu projeleri açacağız, onların özellikle mahallîyi kalkındırmaları için bir çaba göstereceğiz” diye konuştu.

Bakan Varank konuşmasının ardından fuarda yer alan Türkiye’nin yerli arabayı TOGG standını dolaşarak yetkililerden bilgi aldı.

Bir yanıt yazın

] }