Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Son dakika… Tuna-1 keşfinden sonra pek çok ülkeden teklif geldi

Bakan Dönmez, video konferans usulü ile ‘Arama ve Yapım Sektörü 12’nci İstişare Toplantısı’na katıldı. Burada konuşan Dönmez, son senelerde petrol arama ve sondajcılığında ehemmiyetli zaferlere imza attıklarını, özellikle denizlerde yeni bir yarıyılın kapılarını araladıklarını söyledi. Türkiye’nin derin deniz arama ve sondajcılığında değişik bir noktaya geldiğini kaydolan Dönmez, “Derin deniz aramalarının yüzde 40’ını son iki senede yaptık. 2016- 2017 yarıyılına göre deniz alanlarında son iki senede yapılan üç ebatlı sismik bilgi toplama faaliyetlerinde yüzde 43, iki ebatlı sismik bilgi toplama faaliyetlerinde yüzde 300 çoğalış sağladık. Denizlerimizdeki 50 senelik arama ve sondaj faaliyetlerimizin, bu mücadelenin, uğraşın, emeğin karşılığını Sakarya Gaz Sahası kuyusunda aldık. Allahın İzniyle hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de bulgularımızın devamı gelecek” dedi.

‘ÖNERİLERİ GERİ ÇEVİRDİK’

Bakan Dönmez, Türkiye’nin bu faaliyetleri kendi ihtimalleri ve insan kaynağı ile yaptığının altını çizerek, “Çok değil, 10 sene evveline kadar beynelmilel ortaklıklarla yürüttüğümüz bu işlerde, bugün yerli yapımın da gücüyle ehemmiyetli bir know-how, bilgi ve deneyim kazandık. Sakarya Gaz Sahası bulguyu sonrası pek çok ülke kendi karasularında arama ve sondaj yapmamızı istedi. Şu anda önceliğimiz yurt içi olduğu için bu önerileri geri çevirdik. Artık yerli derin deniz sondaj takımımız ve kabiliyetlerimiz küresel bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yalnızca denizlerde değil, karalarda da ehemmiyetli bir ivme yakaladık. Son 18 senede yeni bulgularla beraber 321 milyon varil çiğ petrol ve 11,8 milyar metreküp natürel gaz imali reelleştirdik. Bugünün maliyetlerini baz alırsak şayet, 14,5 milyar dolarlık yerli çiğ petrol imali; 2,1 milyar dolarlık yerli gaz imali reelleştirdik. Böylece son 18 senede toplamda 16,6 milyar dolarlık petrol ve gaz ithalatının önüne geçerek bu alandaki cari sarihin kapanmasına katkı sağladık” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir;  Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den asgari ücret açıklaması: Uzlaşmaya yakınız...

‘BULMAYA, ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Özellikle doğalgazda pandemi yarıyılında pek çok fabrikanın yapım kısıntısına gitmesinden dolayı geçen seneye mukayeseyle düşüş yaşadıklarını aktaran Dönmez, “Ancak son aylardaki derlenmeyle beraber yapımda büyük olasılıkla 2019 rakamlarını tutacağız. Elbette bu sayılar Türkiye’nin lüzumunu karşılamaktan çok uzak. Ancak üzerinde her zaman durduğumuz bir nokta var ki; o da rezervin az ya da çok olmasından öte bu rezervlerin üretilebilir hale gelmesi ve ülke ekonomisine kazandırılmasıdır. Bulduğumuz her bir rezerv cari sarihimizin oranla da olsa düşüşünü sağlamaktadır. Az ya da çok demeden nerede ne varsa bulmaya, üretmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki bu inanç ve azim bizlere yeni Sakarya Gaz Sahalarının kapısını aralayacaktır” ifadesini kullandı.

‘2020’NİN İLK 10 AYINDA 84 KUYU AÇILDI’

Dönmez, son 18 senede petrol arama ve yapım faaliyetlerine 12 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Bu yatırımların yüzde 57’si Türkiye Petrolleri, yüzde 43’ü ise yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yapıldı. 2020 Ekim sonu itibariyle 27’si yerli, 12’si yabancı toplam 39 firma arama-yapım faaliyetinde bulundu. Covid-19 salgını sebebiyle petrol sektörümüz de bu süreçten etkilendi. İşletmelerimiz yeniden de sahadaki çalışmalarına azami miktarda devam ettiler. 2020’de petrol maliyetleri eksi bedellere kadar düştü. Buna karşılık petrolün yoğun olarak kullanıldığı sektörler de pandemi sebebiyle duraklama yarıyılına girdi. Yeniden de yaşanan tüm bu negatifliklere karşın 2016 senesinde çiğ petrol maliyetlerindeki düşüşle beraber 44 kuyu açılırken, 2020’nin ilk 10 ayında 84 kuyu açıldı. Toplamda 201 bin 728 metre sondaj yaptık. Sene sonu itibariyle bu sayının daha da çoğalmasını bekliyoruz. Yeni teknolojilerin ve usullerin devreye alınmasıyla mevcut çiğ petrol yapım sahalarımızdaki üretilebilirlik oranının yüzde 19’lardan daha yukarıya seviyelere çıkartmayı amaçlıyoruz.”

İlginizi Çekebilir;  Altının kilogramı 436 bin 200 liraya çıktı

Bakan Dönmez ayrıca, sektörün her mevzudaki teklif ve arzlarına sarih olduklarını, üzerlerine düşeni yerine getirmek için sektörle devamlı irtibat halinde olduklarını söyledi.

 

Bir yanıt yazın

] }