Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Yurt içi piyasaların gözü Merkez Bankası’nın faiz kararında

Kovid-19 aşısına ait pozitif büyümelere karşın, olay rakamlarındaki çoğalış ve sıkı ihtiyatların yine gündeme gelmesiyle piyasalarda doğrultu arayışının devam ettiği görülüyor. Sektör ve pay bazlı hareketlerin çoğaldığı hisse piyasalarında, dün karmaşık bir seyir izlendi.

Dünya genelinde Kovid-19 olay rakamı 56 milyon 277 bine, virüs sebebiyle yaşamını kaybedenlerin rakamı da 1 milyon 349 bine erişirken, ülkeler temkinleri sıkılaştırmaya devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletlerinde Kovid-19 bulaşan şahıs rakamı 12 milyona yanaşırken, olay rakamlarındaki süratli çoğalış bazı eyaletlerin temkinleri yine uygulamaya koyduğu görüldü.

New York kentinde de mekteplerin yine kapanacağı duyuruldu. Aşı çalışmalarıyla alakalı pozitif haber akışı ise dün de devam etti. Amerikan ilaç şirketi Pfizer, BioNTech ile Kovid-19’a karşı geliştirdiği aşının 3’üncü safha sınamalarını sonuçlandırdığını ve aşının virüse karşı yüzde 95 tesirli olduğunu duyurdu.

Aşı haberlerine rağmen ihtiyatların ekonomilerdeki derlenmeyi negatif etkileyeceği temennileri ile dün New York borsasında satıcılı bir seyir izlendi. 

Dün Dow Jones endeksi ve S&P 500 endeksi yüzde 1,16, Nasdaq endeksi de yüzde 0,82 bedel kaybederken, dolar endeksi, 92,2-92,5 dar bandında dengelendi.

Avrupa tarafında, bugünkü Avrupa Birliği AB Liderler Doruğu evvelinde borsaların, teşvik temennilerini maliyetleyerek yükseliş meylini dün de gözetmesi dikkati çekti. Çoğalan olay rakamları ve alınan sıkı ihtiyatlara rağmen Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,52, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,52 bedel kazandı.

Bugün Asya hisse piyasalarında da karmaşık bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3 bedel kaybetti. Altın ve petrol maliyetleri ise, Asya piyasalarında şu dakikaya kadar yatay izledi.

İlginizi Çekebilir;  Küresel piyasalarda yön arayışı devam ediyor Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Yurt içinde, dün yüzde 2,78 bedel kazanan BIST 100 endeksi, günü 1.294,72 puandan bitirerek tüm zamanların azami kapanışını hakikatleştirdi.

Borsa İstanbul’da, bugünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Para Siyaseti Heyeti PPK buluşması evvelinde alımların banka paylarında yoğunlaşması dikkati sürüklerken, bankacılık endeksi günü yüzde 5,05 bedel hasılatıyla bitirdi.

Dün 7,7180’den kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,7140 seviyesinde operasyon görüyor.

Analistler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ekonomide yeni yarıyıl” açıklamaları sonrasında Türk lirası varlıklarına çoğalan alakanın devam ettiğini belirterek, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz kararı, yurt dışında ise AB Liderler Doruğu, Kovid-19’a ait haber akışı ve açıklanacak bilgilerin takip edileceğini kaydoldu. 

21-22 Kasım’da sanal olarak tertip edilecek G-20 Liderler Doruğu’nin, çoğalan Kovid-19 olayları, alınan ihtiyatlar ve aşı çalışmalarında sona yanaşılması sebebiyle ehemmiyetinin çoğaldığına dikkati sürükleyen analistler, mevzuyla alakalı haber akışının da izlenmesi gerektiğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.300 ve 1.320 seviyelerinin mukavemet, 1.240 ve 1.225’in yardım konumunda bulunduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı Finans’ın asıllaştırdığı ankete katılan ekonomistlerin tamamı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının bugün Naci Ağbal başkanlığında asıllaştıracağı ilk PPK buluşmasında siyaset faizini artıracağını varsayım ediyor.

Ekonomistlerin siyaset faizine ait çoğalış temennilerinin medyanı 475 baz puan oldu. Faiz çoğalışı bekleyen ekonomistlerin temennileri 200 baz puan ila 550 baz puan arasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

] }