Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Bağ-Kur prim borcu yapılandırma ve dondurma nasıl yapılır? Bağ-Kur prim borçları silinecek mi?

Torba Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bağ-Kur’lular için de yapılandırma ile beraber dondurma hakkı yaşama geçti. Bu çerçevede BağKur’lular özellikle koronavirüs sürecinde primini ödeyemedikleri yarıyılları dondurarak borçlarını sildirebilecekler. Dondurma tertip etmesi BağKur’lulara ileride tekerrür ihya edebilmek kaydıyla, 31 Ekim 2020 haysiyetiyle borçları bulunmaları halinde, borçlu oldukları yarıyıllara ait Bağ-Kur’luluklarını dondurma hakkı getiriyor. Dondurma hakkını kullanan Bağ-Kur’luların bu yarıyıla ait borçları silinecek.

Dolayısıyla bu gidişattaki şahıslar Bağ-Kur prim borçlarını ödeyemedikleri vakitlere ait SGK’ya borçlu olmayacaklar ve borçları silinecek. Borçları silinen Bağ-Kur’luların 1 Kasım Bağ-Kur’lulukları yine başlatılacak. Borçları silinen bireylerin bu yarıyıldaki Bağ-Kur’lulukları dondurulmuş olacak ve emekliliklerine dahil edilmeyecek. İleride bu yarıyılların ihya edilerek emekliliğe dahil edilmesi olası.

Bağ-Kur prim borcu yapılandırma nasıl yapılır?

Farklı yapılandırma yasalarına göre prim borçlarını yapılandırdıkları halde yapılandırma borcunun tamamını ödeyenler hariç yapılandırması bozulanlar veya yapılandırmasının iptali için yazılı arzda bulunanlar, Sosyal Güvenlik Müesseseyi’na olan borçları yangın, su baskın, zelzele gibi sebeplerle ertelenmiş sigortalılardan yazılı arzda bulunanlar, prim borçlarını 6183 rakamlı Kanunun 48’inci maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirenlerden, tecil ve taksitlendirmesi bozulanlar veya tecil ve taksitlendirmesinin iptali için arzda bulunanlar tertip etmeden faydalanabilecek.

Bağ-Kur’luluğu dondurulan ve bu kapsamda SGK’ya borcu silinen şahıslar cari aylar için başka bir deyişle Kasım 2020 haysiyetiyle 5 puan indirimden faydalanmaya başlayabilecekler. SGK’ya prim borcu bulunmayan Bağ-Kur’lular her ay 5 puan indirimden faydalanabiliyor ve bu sebeple de düşük prim ödüyorlar. SGK’ya borcu olduğu için 5 puan indirimden faydalanamayan Bağ-Kur’lular dondurma harekâtı sonrası 5 puan indirimden faydalanmaya Kasım ayı haysiyetiyle başlayabilecekler. Prim borçlarını kumpaslı ödemeleri halinde her ay bu indirimden yararlanabilecekler.

İlginizi Çekebilir;  Son dakika... Araç sahipleri dikkat! Benzin ve motorine zam

Bağ-Kur’lulardan 31.10.2020 haysiyetiyle prim borcu bulunanların, bu vakitlere ait prim borçlarını, 31.01.2021 tarihine kadar ödememeleri veya alakalı yasaları uyarınca yapılandırmamaları halinde, 31.01.2021’e kadar ödenen primler de dikkate alınmak suretiyle, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha evvel ödedikleri primlerin bütün olarak karşıladığı ayın sonu haysiyetiyle, hiç prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise patent tarihi haysiyetiyle sigortalılıkları durdurulacak. Dolayısıyla Ocak 2021’e kadar SGK’ya prim borcu bulunan bireylerin dondurma harekâtları SGK tarafından otomatik olarak yapılacak. Bu gidişattaki bireylerin SGK’ya borçları silinecek, Bağ-Kur’lu süreleri de dondurulacak.

Bağ-Kur prim borcu dondurma harekâtı nasıl yapılır?

SGK’nın otomatik olarak yapmasını beklemeden 31 Ocak 2021 tarihine kadar Bağ-Kur’luluğunu dondurmak isteyen bireylerin SGK’ya müracaat yapması gerekiyor. Bu biçimde müracaat yapacak bireylerin müracaatlarını dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik şehir müdürlüğü ya da merkezlerine yapmaları gerekiyor. E-devlet üzerinden de dondurma arzları asıllaştırılabilecek.

Bağ-Kur borcu bulunan yarıyıllara ait dondurma harekâtı yapılan bireylerin BağKur kapsamında sigortalı olmasını gerektiren gidişatın devam etmesi halinde, misalin işletme ortaklığının ya da kendi şöhret ve hesabının devam ediyor olması vaziyetinde Bağ-Kur’lulukları 1 Kasım 2020 tarihi haysiyetiyle yine başlatılacak. Dolayısıyla dondurma harekâtı yapılan bireylerin Bağ-Kur’lulukları sürecekse prim ödemeye devam etmeleri gerekiyor.

31.10.2020 tarihi haysiyetiyle prim borcu bulunması sebebiyle sigortalılıkları durdurulanların daha sonra kendileri ya da hak sahipleri tarafından başvuru ederek ihya arzında bulunmaları halinde, durdurulan sigortalılık müddetlerinin tamamı için tanımlanacak prime temel hasılat meblağı üzerinden ihya borcu hesaplanacak. Bu borcun ödenmesi halinde dondurulan müddetler ihya edilecek ve emeklilik ya da vefat aylığı harekâtlarında dikkate alınacak.

İlginizi Çekebilir;  Ticaret Bakanı Pekcan'dan Brexit açıklaması

Bir yanıt yazın

] }