Çarşamba, Mayıs 15, 2024
Ekonomi

Bakan Dönmez: Yerli gaz elimizi güçlendiriyor

Bakan Dönmez, ‘Türkiye Enerji Doruğu Özel Lansmanı’na video konferans usulüyle katıldı. Burada konuşan Bakan Dönmez, Türkiye olarak enerji bölgesinde tesirli bir oyuncu olmak istediklerini bildirdi. Covid-19’dan sonra yerli yapım ve ülkelerin kendi öz yeterliliklerini oluşturma mücadelelerinin daha evvel hiç olmadığı kadar ehemmiyet kazanmaya başladığını kaydolan Dönmez, “Bu tez, enerji teknolojileri için de geçerli. Artık kaynağın yerli, teknolojinin ithal olduğu yerde enerji bağımsızlığından laf edemeyiz. Bu anlamda önümüzde ciddi fırsatlar var. Güneş ve rüzgar teknolojilerinde, YEKA’larla beraber entegre yapım kuruluşlarımızın esasını attık. Jeotermal, biyokütle, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerjinin diğer alanlarında da ehemmiyetli oranda yerlileşme sağladık. Aynı biçimde petrol, natürel gaz arama ve sondajcılığı, lityum imali, ender elementlerin imali ve termik santraller gibi pek çok alanda yerli yapımın, yerli teknolojinin, yerli Ar-Ge’nin her geçen gün oranının daha fazla çoğaldığını görüyoruz. Elektrik ve natürel gaz dağıtım sektörümüz Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun Da verdiği teşvik ve takviyeler sayesinde bugün çok ehemmiyetli Ar-Ge projelerine imza atıyor. Dijitalleşme bu sektörlerimizin sundukları hizmetin en ehemmiyetli parçalarından biri oldu” dedi.

‘AKKUYU’DA İŞLER TASARLANDIĞI BİÇİMDE YÜRÜYOR’

Bakan Dönmez, pak enerji kaynaklarına yatırımların devam edeceğini belirterek, “Ancak şunu da unutmamak gerekir ki baz yük santralleri dediğimiz enerji santrallerinin de bu yarıyılda ehemmiyeti çoğalacak. Akkuyu’da işler tasarlandığı biçimde yürüyor. Akkuyu NGS’nin üçüncü birimi için inşaat lisansı verildi. Allahın İzniyle ilk reaktörü 2023’te, kalan 3 reaktörü de birer sene arayla devreye alacağız. Nükleer enerji bizim için özellikle nükleer teknolojinin geliştirilmesi için hayati ehemmiyete sahip. Öncelikle bu teknolojinin transferi, ardından yerli know-how, bilgi ve deneyimin oluşturulması enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için attığımız adımların en ehemmiyetlilerinden biri olacak. Nükleer teknolojiyle birlikte sıhhat, tarım, uzay ve haberleşme, yakıt bataryaları, gibi pek çok alanda geliştirilecek üst seviye teknolojinin de öncülü olacak” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir;  Bakan Pakdemirli: Destek ödemeleri bugün başlıyor

‘TÜRKİYE’Yİ ASIL BİR ENERJİ MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ’

Bakan Dönmez, natürel gazda Türkiye’yi bölgenin merkezi yapacak ehemmiyetli adımlar attıklarını söyleyerek, şunları kaydoldu:

“Karadeniz’de reelleşen natürel gaz bulgumuzla beraber artık yerli gaz da bu sürece dâhil olacak. Bizim bu mevzuda her zaman korunduğumuz bir ilke var: Gazın gazla rekabeti. Bunun için olası olduğunca fazla kaynağın ülkeye girişi için zorunlu altyapıyı ve giriş noktalarını oluşturmaya çalışıyoruz. Yerli gaz burada oyunun kaidelerini sanki yine yazacak bir efora sahip. Önümüzdeki yarıyıl yenilenecek sözleşmelerimiz için de pazarlıkta elimizi kuvvetlendiriyor. Bizim bu mevzudaki davranışımız sarih ve net. Türkiye’yi enerjinin yalnızca transfer edildiği değil, aynı zamanda maliyetlendirilmesinin yapıldığı, pazarın gelişimine istikamet veren, özgür piyasa koşulları içerisinde akdikeni ve satıcıların toplandığı, gelişmiş enerji altyapısına sahip, asıl bir enerji merkezi haline getireceğiz. Eriştirmede ise referans senaryo yerine seçenek senaryo neticelerini seçim ettiğimi de söyleyebilirim. Özellikle yerli arabayla beraber şarj altyapısının oluşturulmasına müteveccih alakalı Bakanlıklarla koordineli bir biçimde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Milli Enerji Faydalılığı Eylem Tasarımızda bu mevzuda değişik senaryolar üzerine çalıştık. Allahın İzniyle TOGG banttan inmeden şarj altyapısına dair çalışmalarımızı büyük oranda bitirmiş olacağız.”

‘ÜLKEYE HİZMET YALNIZCA DEVLET İÇİNDE OLMUYOR’

Dönmez, enerji mutasyonunu yeni yarıyılda ekonomik kalkınma taktiklerinin bir parçası olarak gördüklerini, ekonomik soğukkanlılığı hareketlendirecek, piyasaları yine canlandıracak ehemmiyetli bir argüman olarak değerlendirdiklerini belirtti. Bu mutasyonun esasında enerjinin sürdürülebilir, etrafçı, uygun maliyetli ve erişilebilir olmasının en esas emelleri olduğunu vurgulayan Dönmez, şöyle konuştu:

“Bu anlamda bir senaryo çalışması olarak en çok takdir ettiğimiz kısımlardan biri yerli kaynak maksadımızın da bir niyet gösterge olarak yer alması olmuş. Bu çalışmaları yaparken, ülkemizin stratejik önceliklerine de özel bir yer ayırmanızdan dolayı memnuniyetimi belirtiyorum. Ortak bir niyet çevresinde beraber gelecek öngörüleri oluşturmamız bir ekip oyunu oynadığımızı da gösterir. Emisyonlardaki iyileşmeler de alakamı sürükleyen noktalardan oldu. Bizim laflı siyasetlerimiz yanında sıkça yinelediğimiz siyaset felsefelerimiz var. Bunlarda bir tanesi de ‘Uslu adam kendi usunu kullanandır, daha uslu adam usunu da kullanandır’. Bugün gördüğümüz bu çalışmada biz Türkiye enerji sektörüne istikamet verirken bize fikir verecek, tartışılacak ve her yıl dört gözle usu da görüyoruz. Ülkeye hizmet yalnızca devlet içinde olmuyor. Özel sektörün, araştırma merkezlerinin cemiyetsel zekayı besleyen ve ülkemizi bir adım daha ileri götüren bu çalışmasını da ben ülkeye bir hizmet olarak görüyorum. Evet, buradaki fikirler bizim değil, bu öngörüler bizim değil ama bizim fikirlerimizi şekillendirmemizde yararlanabileceğimiz çok kıymetli bir yapıt.”

İlginizi Çekebilir;  Piyasalarda gün ortası 26/08/2023 Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }