Salı, Mayıs 7, 2024
Ekonomi

Dünya turizminde 3 trilyon dolarlık kayıp

Dünya Turizm Forumu Enstitüsü’nün açıklamasına göre, Avrupa Meclisi AP Başkanı David Sassoli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile 11 ülkenin turizm bakanının katılımıyla tertip edilen Evrensel Turizm Forumu sona erdi.

“Evrensel Turizme Yeni Vizyon: Evrensel Turizm Forumu” mottosuyla tertip edilen, pandemide turizmin son gidişatının ele alındığı ve 3 gün süren forumda konuşan Bulut Bağcı, hibrit modelle bir hayli ülkede aynı anda etkileşim sağlayan forumun, turizme evrensel bir vizyon kazandırdığını belirtti.

Takribî 18 saat süresince 3 kıtada sürekli yayın yaptıklarını bildiren Bağcı, bazen iş insanlarının konutlarına bazen uçaklarına bazen de otomobillerine bağlandıklarını, forumda 175 değişik misafirle değişik yerlerde sofistike bir yayın hakikatleştirildiğini aktardı.

Bağcı, 3 ülkedeki fiziksel civardaki katılımcılar ile 30 değişik ülkeden online davetlileri tek bir platform üzerinde buluşturduklarını belirterek, “Evrensel Turizm Forumu, salgına karşın hem evrensel turizm hem de evrensel aktiflik tertip etme açısından ekosisteme ehemmiyetli bir katkı sağladı.” ifadesini kullandı.

Salgının küresel turizmde yol açtığı kayıplara değinen Bulut, şunları kaydoldu:

“Evrensel turizm sektörü, Kovid-19 salgını sebebiyle 2020’yi 3 trilyon dolar kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Gelecek sene bu kaybın aşı çalışmaları ve yeni kumpasla, uyarlamayla beraber eksilmesini ve 1 trilyon dolar olarak hakikatleşmesini bekliyoruz. 2022’de de dünya turizm sanayisinin kayıplarını kapatmasını ve 2019’da eriştiği ekonomik büyüklüğün yüzde 25 üzerine çıkmasını bekliyoruz.” 

“ÇİN’E ODAKLANACAĞIZ, AFRİKA VE ÇAD’DA DORUK TERTİP EDECEĞİZ”

Bulut Bağcı, salgın sebebiyle turizm sektörünün dijitalleştirilmesini desteklediklerini, ülkelerin turizmde büyümeye odaklanması ve senkronize çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Enstitü olarak değişik ülkelerde ehemmiyetli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Bağcı, yeni yarıyılda öncelikle Çin’e odaklanacaklarını, gelecek sene Afrika ve Çad’da Evrensel Turizm Forumu tertip edeceklerini, bununla alakalı uyuşmaları kısa müddet içerisinde imza atacaklarını bildirdi.

İlginizi Çekebilir;  Son dakika... Merkez Bankası'ndan flaş açıklama: Mayıs ayından bu yana güç kazanmaktadır

Bağcı, “Önümüzdeki hafta anlaşmamızı imza atıyoruz. Daha sonra Orta Doğu ve Pakistan’da da turizm dorukları tasarlıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri için de görüşmelerimiz olacak. Bir Hayli ülkeyle turizm aracılığıyla ekonomik kalkınma için iş birliği görüşmeleri yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“YENİ TURİZM VE SEYAHAT KAİDELERİ TANIMLANMALI”

Avrupa Meclisi Başkanı David Sassoli de turizmin Avrupa’nın en büyük kazanç kaynağı olduğunu vurgulayarak, geçen sene toplam istihdamın yüzde 11,2’sinin turizm sektöründe olduğunu andırdırdı.

Turizmin AB’nin gayrisafi ulusal hasılasının yüzde 9,5’ini oluşturduğunu aktaran Sassoli, şu bilgileri verdi:

“Dünya Turizm Teşkilatı’ne göre, 2030’da yüzde 41,1’lik evrensel bir pazar olacak. Avrupa’nın sosyoekonomik gelişiminde turizm kilit bir rol oynuyor. Tam bu sayıların ötesinde insanların korunması, desteklenmesi, kültürel servetin gözetmeye alınması gerekiyor. AB’nin eforlu iş birlikleri yaparak sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi sağlaması gerekiyor. Bunun için de AB, ülkeler arasında yurttaşların lüzumları ve arzları istikametinde yeni turizm ve seyahat kaideleri tanımlamalı.”

AFRİKA’DAN KARADENİZ’E BEYNELMİLEL KURULUŞ LİDERLERİ DAVETLİ OLDU

Doruğa katılan D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Dato’ Ku Jaafar, D-8 ülkelerinin pandemi sonrası turizm sektöründeki gelecek hipotezleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Afrika Birliği Kurulu Başkanı Musa Faki Muhammed ise Afrika ülkeleri seansında kıtadaki son vaziyeti turizm açısından ele aldı.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS Başkanı Nana Akuffo-Addo, Afrika ülkelerinin pandemi sonrası vizyonunu anlattı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Beynelmilel Daimi Sekreteryası Genel Sekreteri Michael Christides, Karadeniz ülkelerinin turizm perspektifi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Direktörü Rebecca Sta Maria ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Genel Sekreteri Lim Jock Hoi de Kovid-19 sonrası turizm sektöründe nasıl bir iyileşme sağlanacağı mevzusunda görüşlerini aktardı.

İlginizi Çekebilir;  İŞKUR 1 milyon kişiyi işle buluşturdu

Amerika Birleşik Devletleri seansta değişik eyaletlerden turizm teşkilatlarının başkanları, destinasyon pazarlamasını anlatarak, Amerika Birleşik Devletlerinde başkanlık tercihleri sonrası Kovid-19 kayıplarının nasıl karşılama edilebileceği mevzusunda öngörülerde bulundu.

Foruma online olarak katılan Milan’ın efsane futbolcusu Javier Zanetti, sporun turizme katkısını anlattı.

30 ÜLKEDEN 175 TURİZM LİDERİ SUNUM YAPTI

“İyileşme ve Ötesi” sloganıyla tertip edilen küresel turizm doruğu; İstanbul, Antalya, Moskova, Gana ve Angola’da fiziksel etrafta reelleştirildi. Forumun bir kısmı, online olarak sanal etrafta tertip edildi.

Turizm ekosistemine evrensel bir projeksiyonun yakalandığı forumda; 30 ülkeden 175 değişik turizm lideri, muhtelif seanslarda sunum yaptı. Dünyanın değişik ülkelerinden 190 bin katılımcının aynı anda katılım sağladığı forum, toplamda 450 bin şahsa erişti. Böylece aynı anda 3 kıtada sürekli olarak 18 saat süren evrensel aktiflik, bu özelliği ile dünyada bir ilke imzalaydı.

Aktifliğe Gabon, Gana, Demokratik Kongo, Kamerun, Çad, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Bangladeş ve Pakistan turizm bakanları ile Kolombiya, Sri Lanka, Butan, Melbourne ve Katolonya Turizm Konseyi başkanları katıldı.

Türkiye’den Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da dorukta yer alırken, turizm ekosisteminden bir hayli ehemmiyetli ad muhtelif seanslarda sunum yaptı.

Bir yanıt yazın

] }