Çarşamba, Mayıs 1, 2024
Ekonomi

Bakan Varank TRT World Forum 2023’de Müjdeyi Verdi: “Türkiye için gelecek çok parlak”

“Pandemi Sonrası Dünya’da Beynelmilel Kumpas ve Değişen Enerjikler” başlığıyla bu yıl 1-2 Aralık tarihlerinde sanal civarda hakikatleştirilen Türkiye Radyo Televizyon Kurumu World Forum 2020’de “Pandemi Sonrası Dünya’da Teknolojinin Geleceği” seansında ehemmiyetli açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, pandeminin herkese yeni bir dünya kumpasını özümsemeye zorladığını belirtti.

Bu süreçte inovasyonun ehemmiyetine dikkat toplayan Varank, “Yeni jenerasyon kuantum bilgisayarlar, araştırma ve geliştirme süreçlerini ehemmiyetli miktarda kısaltacak. Karbon ayak izimizi iyileştirmek için yeni enerji teknolojileri kullanılacak. Gelecekte yaşanacak bu ilerlemelerin hudutları hakkında hiçbir fikrimiz yok” ifadelerini kullandı.

“MİLLİ BİR ‘SUNİ ZİHİN ENSTİTÜSÜ’ YAPILANDIRDIK”

Süratli teknolojik mutasyonun ülkelerin rekabet eforunu etkileyeceğini belirten Bakan Varank, “Biz politikacılar olarak, bu zinde ve öngörülemeyen civarda büyük bir mesullükle karşı karşıyayız. Yeterince dikkat etmezsek, netlikle geride kalacağız. Bu sebeple, paradigma değiştiren bu reelliğe geçim sağlamak için erken harekete geçmeye mecburiyiz.” dedi. 

Sanayi ve Teknolji Bakanlığı olarak “Milli Teknoloji Hareketi” ismi altında yürüttükleri çalışmalara da değinen Mustafa Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Suni zihin, büyük bilgi, siber güvenlik, uzay teknolojileri, 5G, nanoteknoloji ve biyoteknoloji gibi alanlarda somut yol haritaları hazırladık. Ortaya koyduğumuz vizyon çerçevesinde orta vadeli bir sanayi ve teknoloji taktiği hazırladık. Ayrıca sosyal ve ekonomik perspektifleri, beynelmilel ve ikili iş birliklerini, yapısal ve işgücü mutasyonunu da ele alıyoruz. Müessesesel tarafta büyük bir adım attık ve genç analistler, teşebbüsçüler, bilgi mühendisleri ve daha aşırısını kapsayan yetersizsiz bir ekosistemi kapsayan milli bir Suni Zihin Enstitüsü yapılandırdık”

Yerli araba projesi TOGG’a da değinen Varank, “TOGG, bir araba imal projesinden çok daha aşırısıdır. Elektrikli bir otomobili uslu bir makine olarak planlayarak hem en son teknolojileri kullanıyor hem de geliştiriyoruz. Bu proje ile Türkiye, pazarda evrensel bir mobilite markasına sahip olacak” dedi.

İlginizi Çekebilir;  Asya borsaları Çin etkisiyle yükselişte Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Türkiye’nin Suni Zihin alanındaki yayın rakamına göre dünyada on altıncı sırada yer aldğını söyleyen Bakan Varank, “TÜBİTAK, son 10 senede takribî 2 bin suni zihin projesine fon sağladı. Bu projeler, derin bilme, makine öğrenimi, karar yardım sistemleri, e-ticaret ve büyük bilgi ile alakalı olanları kapsıyor. Burada yeni bir misal vermek istiyorum. Dijital Mutasyon Büromuz, Türk Beyin Projesi’ni yürütüyor. Suni zihin tabanlı bu proje, beyin MR’ından anormallikleri çok kısa vakitte zaferle tespit ederek doktora yardım olacak. Aynı biçimde, insan merkezli bir bakış açısı geliştirmek için bu cins çözümleri finans, tarım ve eğitim gibi değişik alanlara da aktarmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE İÇİN GELECEK ÇOK PARLAK”

İleri teknoloji mahsullerin üretildiği sanayi ve teknoloji parkları kurduklarını ifade eden Varank, “Son 10 senede yenilenebilir enerjinin enerjideki hissesini artırmada büyük ilerleme kaydolduk. Yenilenebilir enerji teknolojilerine daha fazla yatırım yapmaya devam etmeyi tasarlıyoruz. Başka Bir Deyişle Türkiye için gelecek çok parlak. Kapılarımız dünyanın her yerinden tahlilcilere ve iş insanlarına her zaman sarih olacaktır” dedi.

Bir yanıt yazın

] }