Pazartesi, Nisan 29, 2024
Ekonomi

Asgari ücret pazarlığı başlıyor… İlk toplantı bugün 14.00’te gerçekleştirilecek

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren yeni minimum fiyatı tanımlama çalışmalarında süreç, bugün fotoğrafı olarak başlayacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının konut sahipliğindeki ilk buluşma, yeni tip koronavirüse Kovid-19 karşı alınan ihtiyatlar yönünde çevrim içi yapılacak.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlık edeceği buluşmada, patron tarafını Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu TİSK, emekçi tarafını ise en fazla azaya sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil edecek.

YENİ MİNİMUM FİYAT NASIL TANIMLANIYOR?

Minimum fiyatı, yasa gereği emekçi, patron ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 şahıstan oluşan Minimum Fiyat Tespit Komiteyi tanımlıyor. Komite, yeni minimum fiyatı tanımlama çalışmaları kapsamında dört defa bir araya geliyor.

Bakanlığın tanımladığı abonelerden birinin başkanlık ettiği komite, en az 10 abonenin katılımıyla bir araya gelip, rey çokluğuyla karar veriyor. Reylerin denkliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MİNİMUM FİYAT NET 2 BİN 324 LİRA

Minimum fiyat, hali hazırda bekar bir emekçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, ödentiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman misyonluları için ise basmakalıp emekçilerden değişik olarak kazanç ve damga aidatları kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor.

Minimum fiyatın patrona toplam maliyeti, bir emekçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt minimum fiyat, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu patron işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

İlginizi Çekebilir;  Yanlışlıkla banka hesabına yatırılan parayı harcayan sanığa 4,5 yıl hapis cezası

Bir yanıt yazın

] }