Cumartesi, Mayıs 4, 2024
Ekonomi

Emeklilerden ikramiye talebi

Türkiye’de toplam 9 milyon 187 bin emekli bulunuyor. Bu sayı ile Türkiye’deki emekli sayısı, aralarında Avusturya, İsviçre, Bulgaristan, İsrail, Ürdün ve Libya’nın da olduğu birçok ülkenin nüfusunu geride bırakıyor

Türkiye’de 5 milyon 964 bini SSK, 1 milyon 654 bini Bağ-Kur, 1 milyon 569 bini Emekli Sandığı statüsünde olmak üzere toplam 9 milyon 187 bin emekli bulunuyor. Bir başka ifadeyle Türkiye’de her 10 kişiden 1’inin emekli olduğu belirtiliyor.

Emeklilere vefat eden eş, anne veya babasının aylığını alan 3 milyon 878 bin kişi, malullük, vazife malullüğü ve sürekli iş göremezlik aylığı alan 318 bin kişi de eklendiğinde SGK’dan aylık ve gelir alanların sayısı 13 milyon 383 bini buluyor.

Bu rakam ise Türkiye nüfusunun yüzde 16’sına karşılık geliyor. Bu kapsamda devlet SGK eliyle 2020 yılında 13 milyon 383 bin emekli ve hak sahibi için 350 milyar liraya yakın aylık ödemenin yanı sıra, geçen yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarında toplam 22 milyar lira ikramiye ödemesi yaptı.

Bu arada emeklilerden “bayram ikramiyeleri asgari ücret artışına endekslensin” talebi geldi. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan,”Bayram ikramiyelerine üç yılın sonunda yapılan artış yeterli değildir” derken, “Tüm emekliyi kapsayan hizmet ve prime dayalı standart birliği yasası çıkarılmalı, yasada yaşa değil hizmete bakılmalıdır” açıklaması yaptı.

İlginizi Çekebilir;  Portföylerde spekülatif hisselere yer var mı? Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Bir yanıt yazın

] }