Pazartesi, Nisan 29, 2024
Ekonomi

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerine para yatıranlar ne olacak?

Kamuoyunda faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi olarak bilinen ‘tasarruf finansman’ sistemi sık sık tartışma konusu olurken, çıkarılan yasa gereği 35 şirket faizsiz konut sistemi çerçevesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvuru yapmıştı. Bu şirketlerden 23’ü tek başına, 12’si ise 5 şirket çatısı altında birleşmek üzere başvurmuştu. BDDK dün tasarruf finansman faaliyeti yürüten ancak intibak şartlarını sağlayamayan 21 şirketin intibak taleplerinin reddine ve tasfiyelerine karar verdi. BDDK ayrıca, intibak başvurusunda bulunan 6 şirketin intibak sürecinin devam ettirilmesi, 8 şirketin ise iradi tasfiyeye yönlendirilmesi kararını aldı.

TASFİYE EDİLEN ŞİRKETLERE PARA YATIRANLAR NE OLACAK?

Tasfiye olan şirketler müşteri alamayacak ve geri ödeme yapmak zorundalar. İntibak talebi reddedilen şirketler, ret kararından itibaren yani dün itibarıyla yeni bir yükümlülük altına giremeyecek; bu şirketlere yapılan ödemeler kamusal bir güvence altında bulunmayacak.

BDDK’ya başvuru yapan ancak gerekli şartları sağlayamayan şirketler için tasfiye süreci başlatılacak. İradi tasfiye durumunda şirket topladığı tasarrufları ve diğer borçlarını bir plan çerçevesinde geri ödemesi zorunlu. Bu durumdaki şirketler, vadelerine göre varlık ve yükümlülükleri sona erene kadar faaliyetine devam eder, ancak tasfiye izni verilmesinden sonra yeni müşteri edinemez ve yükümlülüklerini yerine getirmesini engelleyecek hiçbir yeni taahhüt altına giremez.

İntibak talebinin reddine karar verilen şirketler için Tasfiye Komisyonu kurulacak ve şirket varlıklarının en etkin şekilde nakde çevrilmesi, alacaklarının tahsil edilmesi ve borçlarının ödenmesi konusunda görevli olacak. BDDK’ya başvuru yapmayanlar izinsiz faaliyet suçundan adli işlem talebiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilecek. Bu durumun 2 yıldan 5 yıla hapis cezası da var.

İlginizi Çekebilir;  Borsa günü düşüşle tamamladı

60e048d7b57f15182044bafaTASFİYESİNE KARAR VERİLEN ŞİRKETLER

İktisatevim, Vizyonevim, Doğru evim, Finansevim, Birikimevim, Finalevim, Yaşamevim, HH Aydın Yatırım, İhtiyaçevim, Varlıkevim, İstek Evim, İkizlerevim, Destekevim, Gerçekevim, Değer Tasarruf, Önceevim, Morevim, Hedefevim, Gelecek Tasarruf, Birlikbirikim, Tasarruf Organizasyon.

İRADİ TASFİYESİNE KARAR VERİLEN ŞİRKETLER

Güvence Tasarruf, Benimevim, Yenievim, Narevim, Kumbaraevim, Umutevim, Ezogelin Tasarruf, Pamuk Evim.

İNTİBAK TALEBİ KABUL EDİLEN ŞİRKETLER

Emin Evim, Fuzul Gayrimenkul, Sinpaş Yapı, İmece Yatırım; Birleşme Yoluyla İntibak: Katılımevim ve Meskenfinans, Birevim ve Çözüm Tasarruf.

Bir yanıt yazın

] }