Perşembe, Mayıs 2, 2024
Ekonomi

SON DAKİKA: Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’ndan enflasyon ve rezerv açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu yılın dördüncü enflasyon raporuna ilişkin bankanın idare merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Ticari kredi faiz oranlarındaki düşüşün etkisiyle önümüzdeki dönemde krediler sabit sermaye yatırımlarını daha fazla destekleyecektir.

15 Ekim itibarıyla rezerv miktarımız 126 milyar dolara yükseldi. Para politikasının aktarım mekanizmasını kuvvetlendirmek için rezerv birikiminin devamını amaçlıyoruz.

Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 18,4 olacağını, 2022’de yüzde 11,8, 2023’de yüzde 7’ye gerileyeceğini, orta vadede yüzde 5’te istikrar kazanacağını düşünüyoruz.

Politika faizinde yaptığımız aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı kurul tarafından değerlendirilmiştir.

Erken Uyarı Sistemi’ni bitirdik. Fiyat gelişmelerinde, ürün rekoltelerinde çalışmalarımız daha sağlıklı sürecek, fiyatlar noktasında önemli katkı yapacak.

Çok büyük bir yatırım iştahı var. Bu yatırım iştahını yerine getirmek için en önemlisi finansmana erişim. Türkiye’nin bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor.

Bir kur hedefi ya da kura müdahale şeklinde bir şeyimiz yok. Serbest piyasa koşulları içinde kur kendi dengesini bulacaktır.

Ters dolarizasyon gerçekleşiyor, şu ana kadar 40 milyar dolara yakın döviz tevdiat hesaplarından çözülme var.

İlginizi Çekebilir;  Burs ve krediler ne zaman yatacak? Son dakika… Bakan duyurdu! İşte ödeme tarihleri

Bir yanıt yazın

] }