Pazartesi, Nisan 29, 2024
Ekonomi

2023 asgari ücret zammı ne kadar olacak? SSK, Bağ-Kur emeklisi zam oranı kaç para olacak?

2022 Ocak ayı itibariyle geçerli olacak olan asgari ücret zammı yılbaşından hemen önce belli olacak. Milyonların gözü açıklanacak olan zam oranında. Asgari ücret 2022 görüşmelerinin yapılmasına az zaman kala zam tahminleri de yapılmaya başladı.

2022 asgari ücret zammı işçi sendikaları ve işveren temsilcileri tarafından yapılacak görüşmeler neticesinde belli olacak. Görüşmelerde enflasyon oranları ve TÜİK tespitleri etkili olacak. Görüşme takvimi henüz belli olmasa da asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayı itibariyle başlaması bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞLARINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Emekli maaşlarına Ocak ayında yapılacak zam miktarı için bekleyiş devam ediyor. Türkiye’de milyonlarca emekli, yıl içinde iki defa maaşlarına zam alıyor. Bilindiği üzere her yıl emeklilere Ocak ve Temmuz ayında zam yapılıyor.  Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan 3 aylık enflasyon verilerine göre, enflasyon yüzde 4.23 olarak gerçekleşti. Oranın belirleyici olması için geride kalan 3 ayında enflasyon verilerinin açıklanması gerekiyor. Emeklilerinin Temmuz ayında aldıkları zam, yüzde 8.45 olarak belirlenmişti.

ASGARİ ÜCRET 2022 ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Son 10 yılda asgari ücret artışlarına bakıldığında değişmeyen bir zam formülü uygulanıyor. Dolayısıyla 2022 yılının asgari ücretinin belirlenirken 2021 yıl sonu enflasyonu etkili olacak. Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne baktığımız zaman yıl sonunda enflasyonun yüzde 16,40 civarında olacağı öngörülüyor. Bu formülden yola çıkarak 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti hesaplayabiliriz. Yani enflasyonun 5-6 puan üzerinde bir artış yapıldığında asgari ücret yüzde 22 civarında zam görecektir.

İlginizi Çekebilir;  Son dakika... 2023 yılı Bütçe Kanunu teklifi TBMM'ye sunuldu

Buna göre 2022 yılında brüt asgari ücret 4.364,50 TL’ye net asgari ücret ise 3.447,50 liraya çıkabilecektir. Tabi burada küçük artış ve inişleri de hesaba katılabilir. Bu durumda net asgari ücretin 3.300 TL ile 3.750 TL arasında bir rakama denk gelebileceğini hesaplayabiliriz. Yine Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan daha farklı bir karar da çıkabilir. 2022 asgari ücrete yüzde 20 zam yapılması halinde ise asgari ücret net 3 bin 390 lira olacak. Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları göz önüne alınarak asgari ücrete yüzde 21 zam yapılmıştı. 

6177a399d265a208fc62b440ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANACAK?

2022 yılı asgari ücret zammı için görüşme tarihleri henüz belli değil. 2022 Asgari ücret konusunda geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını bildirmişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına geçtiğimiz yıl 5 Aralık’ta başlamıştı. 4 kez yapılan toplantı sonrası asgari ücret netlik kazanmıştı.

ASGARİ ÜCRET ARTINCA NELER DEĞİŞECEK?

Asgari ücretin yeniden belirlenmesiyle olacak bazı değişiklikler şunlar:

1- İşsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak. Şu anda en yüksek işsizlik maaşı 2010 lira olarak uygulanıyor.

2- Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek. Şu anda bekar bir işçi için AGİ 268,31 lira olarak ödeniyor.

3- Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda artış olacak. Şu anda bir aylık ödeme 1.144 TL

4- İş göremezlik ödeneğinde artış yaşanacak.

5- Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak.

6- Kendi primini ödeyen Bağ-Kur’lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar yükselecek. Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.

İlginizi Çekebilir;  2023 asgari ücret zammı ne kadar olacak? Memur ve emekli (SSK, Bağ-Kur) Ocak zam oranı tahminleri

Bir yanıt yazın

] }