Pazar, Mayıs 5, 2024
Ekonomi

Kur korumalı TL mevduatın detayı nedir ve nasıl uygulanacak?

Kur korumalı mevduat ve katılma hesapları nasıl uygulanacak? Bakanlık detayları açıkladı. Verilecek faizin azami oranı için tavan belirlendi. Bankalarca uygulanacak faiz politika faizinin yani mevcutta yüzde 14 olan oranın en fazla 3 puan üzerinde olabilecek. Bu da %17’ye denk geliyor.

Hesabın açılması için alt ve üst sınır yok. Yani 1 lirası olan da 1 milyonu ya da daha fazlası olan da parasını bu uygulamada değerlendirebilecek ve sistemden birden fazla yararlanılabilecek. 4 ayrı vade seçeneği var, 3,6,9 ve 12 ay. Sistem 21 Aralık’tan itibari ile devrede.

Kur korumalı mevduat ve katılma hesapları Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler için geçerli.
Ama Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gurbetçiler de kur korumalı Türk lirası hesabını açabilecek.

Hesaplarda esas alınacak vade başı ve sonu kuru olarak, Merkez Bankası’nın her gün saat 11’de açıkladığı döviz alış kurları kullanılacak. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecek. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, Hazine tarafından ödenecek kısım Merkez Bankası tarafından bankalara aynı gün aktarılacak.

Vadeden önce hesabın kapatılması halinde kur farkı alınamıyor.

Hesabın kapatıldığı tarihteki kurun vade başında esas alınan kurdan düşük olması durumunda ise hesabın vadeden önce kapatıldığı tarihteki kurundan hesap bakiyesi güncellenecek. Aradaki fark banka tarafından Hazine’ye aktarılmak üzere Merkez Bankası’nın Türk lirası hesabına aktarılacak.

İlginizi Çekebilir;  FED toplantısı ne zaman, saat kaçta? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz kararı ne olur? 16 Haziran 2023

Bir yanıt yazın

] }