Çarşamba, Mayıs 1, 2024
Ekonomi

Kripto para kanun teklifinin detayları neler?

Kripto para kanun teklifi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Taslak metinde bazı detaylar netleşti.

Taslağa göre, izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin yetkilileri hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Kripto varlık alım-satım ve transfer işlemlerini yetkisiz kuruluşlarda yapanlara da 20 bin liradan az olmamak üzere ceza verilebilecek.

Kripto para sektörünün üzerinde tartıştığı taslağına göre, kripto para platformları ve hizmet sağlayıcıları izin verme yetkisi Sermaye Piyasası Kurulu’na verildi. Kurul, platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesine, işlem görmenin sonlandırılmasına, işlem görmesi sonlandırılan kripto varlıkların elden çıkarılmasına ilişkin düzenleme yapmaya yetkili olacak.

Taslağa göre, Türkiye’de yerleşik kişilerin kripto varlıklarına ilişkin alım-satım işlemleri yalnızca kurul tarafından yapılacak. Platformların kendi nam ve hesaplarına yapacakları işlemler bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

Müşterilerin yurtdışında yerleşik kuruluşlarda gerçekleştirecekleri alım-satım işlemleri ve bu işlemlere bağlı kripto varlık transferleri yalnızca yetkilendirilmiş kuruluşlar vasıtasıyla yapılabilecek. Taslağa göre, siber saldırı, teknik arızalar, operasyonel hatalar veya kripto varlık hizmet sağlayıcı mensuplarından kaynaklı suistimaller sonucunda oluşan zararlardan, kripto varlık hizmet sağlayıcı mensupları kusurlarına ve durumun gereklerine göre zararlar kendilerine yükletilebildiği ölçüde sorumlu olacak.

Kripto varlık alım-satım platformlarının faaliyet izni aldıkları yıldan başlayacak şekilde, faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin azami yüzde 10’u olmak üzere SPK bütçesine gelir olarak kaydedilecek. SPK, ayrıca faaliyet yetkilerini kaldırmaya; sorumluluğu tespit edilen yöneticilerin ve çalışanların imza yetkilerini sınırlamaya ve kaldırmaya da yetkili olacak.

İlginizi Çekebilir;  4'ü kanser olmak üzere 14 ilaç daha geri ödeme listesine alındı | Video

Bir yanıt yazın

] }