Pazar, Nisan 28, 2024
Ekonomi

BDDK kararı sonrası bankalar 11 milyar dolar bozduracak Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

BDDK kararı hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz. BDDK kararı yorum ve analizler yatırımcılar için çok önemli. Yatırımcılar doğru yorum ve doğru analiz görmek istiyor. BDDK kararı forum sitelerinin karmaşasından uzak, kolay anlaşılır yorumları sizlere sunuyoruz. BDDK kararı grafik teknikleri ve yorumları sayfamızda yer alacaktır. BDDK kararı fiyatı ne olursa olsun sizin alım noktanız ve nerede sattığınız asıl önemli olandır.

BDDK kararı Yorum 2023

BDDK kararı piyasada işlem görmektedir. Yatırımcıları tarafından sürekli takip edilen BDDK kararı grafik ve yorum analizleri sürekli ilgi çekiyor. Sizde bizi takip ederek buradaki yorumlardan faydalanabilirsiniz.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) yapılan düzenlemeyle, bankaların net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payına ilişkin üst sınır yüzde 20’den yüzde 5’e çekildi. Sabah’ın haberine göre atılan bu yeni adımla bankaların yaklaşık 11 milyar dolar dövizi bozdurması gerekiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca (BDDK) tarafından “Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Özkaynak Standart Oranının Bankalarca Konsolide ve Konsolide Olmayan Bazda Hesaplanması ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

LİRALAŞMA POLİTİKASI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca (BDDK), liralaşma politikasına destek amacıyla bankaların döviz tutma yönetmeliğinde önemli bir değişiklik yaptı. “Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Özkaynak Standart Oranının Bankalarca Konsolide ve Konsolide Olmayan Bazda Hesaplanması ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişikle, yüzde 20 düzeyinde belirlenmiş olan standart oran yüzde 5’e indirildi.

YÜZDE 75 AZALTILDI

Değişiklikle BDDK’ya, standart oranları, bu yönde alınacak karar tarihi itibarıyla 4 katına kadar artırma veya en erken bu yönde alınacak karar tarihini müteakip 1 ay sonra yürürlüğe girecek şekilde 4’te 1’ine kadar indirme yetkisi de verildi. 9 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek değişiklikler kapsamında, bankaların yabancı para net pozisyonunun öz kaynağa oranı alınarak hesaplanan standart oran aşağı yönlü revize edildi. Bu da bankaların net döviz varlığını yüzde 75 azaltması anlamına geliyor.

İlginizi Çekebilir;  Dolar ne kadar, kaç TL? 18 Eylül son dakika dolar TL kuru

10,8 MİLYAR DOLAR ELDEN ÇIKACAK

BDDK verilerine göre; bankacılık sektörünün 1 trilyon 350 milyar lira (72 milyar dolar) civarında öz kaynağı bulunuyor. Eski düzenlemeye göre; öz kaynağının yüzde 20’sine karşılık gelen 14,4 milyar dolar kadar net döviz pozisyonu yapabilen bankalar, yine düzenlemeye göre 3,6 milyar dolar tutabilecek. Bu da bankacılık sektörünün 10,8 milyar dolarlık dövizi elden çıkarması gerektiği anlamına geliyor.

BDDK’DAN TL’YE DESTEK MESAJI

Bankalar, topladıkları TL mevduatlarını TL cinsi kredi olarak, döviz mevduatlarını ise döviz cinsi kredi olarak kullandırabiliyor. Topladıkları TL cinsi mevduatları dövize çevirmeleri yasak olan bankalar, öz kaynaklarının yüzde 20’ini döviz olarak tutabiliyordu. BDDK, yaptığı düzenlemeyle, bankalara; liralaşma politikasına destek vermeleri yönünde önemli bir mesajı verdi.

SON GÜNCELLEME 2014’TE YAPILMIŞTI

Yönetmelik, bankaların döviz varlık ve yükümlülükleri arasındaki ilgi ve dengelerin kurulmasını, ayrıca öz kaynaklarıyla uyumlu bir seviyede döviz pozisyonu tutmasını temin etmek amacıyla uygulayacakları net döviz pozisyonun öz kaynağa oranına ilişkin usul ve esasları belirliyor. 2006’da yayımlanan yönetmelikte en son güncelleme 2014’te yapılmıştı. Son değişiklikle, geçen süre zarfında diğer düzenlemelerle getirilen değişikliklerin yönetmeliğe yansıtılması ve bankaların kendi içsel uygulamaları kapsamında hesapladıkları net döviz pozisyonun öz kaynağa oranına daha yakın hesaplama yapılması hedefleniyor. (Sabah)

BDDK Hisse Net Yorumlar 2022, Finansal kiralamada net kar 4,41 milyar TL

Ek menkul kıymet tahsisi ile döviz mevduat faizi sıfıra yanaştı

Döviz mevduatları 1 milyar dolar azaldı

TCMB, KİT’lere döviz satmadı

Bankalar öz kaynaklarının yüzde 5’inden fazla net döviz pozisyonu tutamayacak

İlginizi Çekebilir;  Finans - İklim krizi zeytini vurdu | Zeytinyağı fiyatlarında zam bekleniyor Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

 


BDDK kararı Analiz

BDDK kararı net yorumunu anlamak için grafik sistemleri kullanmak tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Grafiklerdeki değişimleri takip ederek sizde BDDK kararı yönü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. BDDK kararı grafik analizlerimiz yatırımcılar tarafından en çok sorulan sorularına cevap oluşturmak amacıyla hazırlanmaktadır.

BDDK kararı

BDDK kararı yorum ve grafikler yatırım tavsiyesi içermez. BDDK kararı grafik üzerindeki çizimler en çok bilinen teknik analiz yöntemlerinden alınarak kullanılmıştır. BDDK kararı yorum yapmak daha çok aldığınız ve sattığınız yer ile ilgilidir.

BDDK kararı Uzman Yorumları

BDDK kararı analiz talebinizi en altta yorum kısmına mail adresiniz ile birlikte yazın. Uzmanlarımız maliyet odaklı teknik analiz ile cevap versin.


Bir yanıt yazın

] }