Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ekonomi

Ekonomistlerin enflasyon beklentisi belli oldu Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Ekonomistlerin enflasyon hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz. Ekonomistlerin enflasyon yorum ve analizler yatırımcılar için çok önemli. Yatırımcılar doğru yorum ve doğru analiz görmek istiyor. Ekonomistlerin enflasyon forum sitelerinin karmaşasından uzak, kolay anlaşılır yorumları sizlere sunuyoruz. Ekonomistlerin enflasyon grafik teknikleri ve yorumları sayfamızda yer alacaktır. Ekonomistlerin enflasyon fiyatı ne olursa olsun sizin alım noktanız ve nerede sattığınız asıl önemli olandır.

Ekonomistlerin enflasyon Yorum 2023

Ekonomistlerin enflasyon piyasada işlem görmektedir. Yatırımcıları tarafından sürekli takip edilen Ekonomistlerin enflasyon grafik ve yorum analizleri sürekli ilgi çekiyor. Sizde bizi takip ederek buradaki yorumlardan faydalanabilirsiniz.

Ekonomistlerin temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) aylık medyan tahmini yüzde 9,25 artış yönünde gerçekleşirken, ortalama tahmin yüzde 9,86 artış oldu. Ekonomistler, temmuz ayından itibaren döviz kuru gelişmelerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin daha belirgin hale geleceğini, ücret ayarlamaları ile KDV ve ÖTV artışlarının da etkisiyle yılın ikinci yarısında enflasyon eğiliminin yeniden yükselişe geçeceğini tahmin ediyor.

Foreks Haber’in 14 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, temmuz ayı için yıllık TÜFE verisi için medyan tahmin yüzde 47,51, ortalama ise yüzde 48,28 artışa işaret etti.

TÜFE’de aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri sırasıyla yüzde 14,75 ve yüzde 8,57 şeklinde oluşurken, yıllık tahminlerde ise tahminler yüzde 54,90 ve yüzde 46,59 bandında oluştu.

Haziran ayı TÜFE verisi, aylık yüzde 4,03 artış beklenirken, yüzde 3,92 artış yönünde açıklanmış ve yıllık enflasyon yüzde 38,21 seviyesinde gerçekleşmişti.

Ankette, 2023 sonu TÜFE medyan tahmini yüzde 61,60 olurken, ortalama tahmin yüzde 61,92, maksimum ve minimum beklentiler ise yüzde 74,40 ve yüzde 52,20 olarak gerçekleşti.

İlginizi Çekebilir;  TLMAN Hisse Net Yorumlar 2023, Temettü kararı Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

6 ekonomistin 12 ay sonrasına yönelik medyan TÜFE beklentisi ise yüzde 47,50 artış oldu. Maksimum tahmin yüzde 58,00, minimum tahmin ise yüzde 38,20 artış oldu.

Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE C Endeksi’ne ilişkin anket sorusunu, 6 ekonomist yanıtladı. C Endeksi’nde aylık beklenti yüzde 8,80, yıllık beklenti yüzde 55,00 artış yönünde oluştu. Ankette, tahmin aralığı aylık bazda yüzde 14,60 ile yüzde 8,00 aralığında, yıllık bazda ise yüzde 6320 ila yüzde 43,00 bandında gerçekleşti.

7 ekonomistin katılım sağladığı 2023 sonu dolar/TL kuru anketinde, medyan tahmin 29,8800 olurken, ortalama tahmin 29,5643 oldu. Kur için en yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla, 31,0500 ve 27,5700 olarak gerçekleşti. 

Akbank Baş Ekonomisti Çağlar Yüncüler, haziran ayında Türk lirasındaki değer kaybının enflasyon üzerindeki ilk yansımalarına rağmen, yıllık enflasyonun gerilemeye devam ettiğini; özellikle ayın ikinci yarısındaki kur artışının enflasyona yansımasının sınırlı kaldığını hatırlattı.

Yüncüler, temmuz ayından itibaren döviz kuru gelişmelerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin daha belirgin hale geleceğini vurgulayarak, “Kur geçişkenliğine ek olarak, ücret ayarlamaları ile KDV ve ÖTV artışlarının da etkisiyle yılın ikinci yarısında enflasyon eğiliminin yeniden yükselişe geçeceğini öngörüyoruz. Özellikle, maktu ÖTV düzenlemesi sonrası önemli oranda artan akaryakıt fiyatlarının, girdi maliyetleri kanalıyla dolaylı etkileri yüksek olacaktır. Dolaylı yansımaların öncelikle ulaştırma hizmetleri ve gıda fiyatlarında hissedilmesini bekleriz ki bazı illerde, şehir içi ulaşım, taze meyve-sebze ve ekmek gibi kalemlerde yukarı yönlü fiyat ayarlamalarının başladığını görüyoruz.” dedi.

Baş Ekonomist Yüncüler, enflasyon beklentileri ile ilgili olarak, “Ayrıca geçmiş deneyimlerimizden hareketle, beklentilerin çıpalanamadığı yüksek enflasyon dönemlerinde, maliyet geçişkenliğinin güçlendiğini ve fiyatlama davranışlarının bozulduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla yakın dönemdeki enflasyonist şokların, maliyet kaynaklı dolaylı etkilerinin yanında beklentiler kanalıyla ikincil etkileri de görülecektir.” değerlendirmesinde bulundu ve bu kapsamda vergi ayarlamalarının tüketici enflasyonuna toplam etkisinin 5 puanı aşacağını tahmin etti. Yüncüler, Temmuz ayı ile birlikte yıllık enflasyonun artış eğilimine gireceği ve yıl sonunda %60 civarına ulaşacağı bir görünümün mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir;  Dolar TL de yukarı yönlü hareket Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 20 Temmuz 2023 tarihli Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde öncü göstergelerin, maliyet gelişmelerinin etkisiyle Temmuz ayında genele yayılan yüksek fiyat artışlarının gerçekleştiğine işaret ettiğini belirtirken, buna bağlı olarak, yıllık enflasyonun da önemli ölçüde yükseleceğinin tahmin edildiği ifade edilmişti. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, bugün gerçekleştirdiği ‘Enflasyon Raporu’ sunumunda enflasyonda zirveyi yüzde 60 civarında beklediklerini kaydetti.

Temmuz ayı enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz Perşembe günü saat 10:00’da açıklanacak.

TCMB enflasyon beklentilerini yükseltti

 

Bakan Şimşek: Enflasyonu düşürme tedbirlerimiz sürüyor

 


Ekonomistlerin enflasyon Analiz

Ekonomistlerin enflasyon net yorumunu anlamak için grafik sistemleri kullanmak tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Grafiklerdeki değişimleri takip ederek sizde Ekonomistlerin enflasyon yönü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ekonomistlerin enflasyon grafik analizlerimiz yatırımcılar tarafından en çok sorulan sorularına cevap oluşturmak amacıyla hazırlanmaktadır.

Ekonomistlerin enflasyon

Ekonomistlerin enflasyon yorum ve grafikler yatırım tavsiyesi içermez. Ekonomistlerin enflasyon grafik üzerindeki çizimler en çok bilinen teknik analiz yöntemlerinden alınarak kullanılmıştır. Ekonomistlerin enflasyon yorum yapmak daha çok aldığınız ve sattığınız yer ile ilgilidir.

Ekonomistlerin enflasyon Uzman Yorumları

Ekonomistlerin enflasyon analiz talebinizi en altta yorum kısmına mail adresiniz ile birlikte yazın. Uzmanlarımız maliyet odaklı teknik analiz ile cevap versin.


Bir yanıt yazın

] }