Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Bakan Pakdemirli: “İzmir tarihinin en büyük dönüşümü şimdiden hayırlı olsun”

İzmir’de imhaya neden olan 6,6’lık zelzelenin ardından bölgedeki zarar tespit ve tahrip çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki çalışmaları yerinde takip eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Şehir Afet Koordinasyon Merkezi’nde bir basın buluşması tertip etti. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Megakent Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katıldığı buluşmada zelzele sonrasında iki haftanın geride vazgeçildiğini andırdıran Bakan Bekir Pakdemirli, “Hem devlet hem belediyelerimiz hem de sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerimiz İzmirli kardeşlerimizin yanında olduk. İzmir’imizin sıcak insanlarını birlikteydik. Enkaz altında yaşam arayan AFAD, Kızılay, UMKE, JAK ve tüm gönüllülerimize şükranlarımızı sunuyorum. Öpülesi elleriyle enkaz alanlarında canhıraş çalışarak İzmirlilerin yanında oldular. Zelzelenin ardından süratlice başlamış olduğumuz zarar tespit çalışmalarını da süratlice tamamladık. Önümüzde tehlikeli yapıların resmi var. Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarını tamamladık. İzmir için mutasyon çalışmasının başlamasının süreyi. Süratlice ilk kazmayı vurup, bir sene sonra kış gelmeden konutları devrilen İzmirli kardeşlerimize sıcacık yuvalarını teslim ediyor olacağız. Dostlarından uzak kalan çocuklar, komşularından bölen ailelerimiz bir sene sonra birbirlerine kavuşacak. Ölüm edenlerin rakamı 115 oldu. 10 yurttaşımızın rehabilitasyonu sürüyor. Bugüne kadar 768 bin kap sıcak yemek dağıtıldı. Kınık Belediye başkanımız, Afyonkarahisar’da Dinar Belediyesi’ndeyken yaşadığı afeti bize anlattı: ‘Biz devletin ve kamunun had safha idareyicisi olarak, 20-25 gün sonra yarım ekmek arası pilav yedik, bunun için rabbimize müteşekkir olduk. Zira o güne kadar yemek yiyememiştik’ dedi” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir;  Son dakika... Motorine 21 kuruş indirim

‘506 AĞIR ZARARLI BİNA DEVRİLECEK’

Zelzele sonrasıyla alakalı rakamsal bilgileri aktaran Bakan Pakdemirli, “Sahada 10 binin üzerinde personel vardı. Çalışmaların eksilmesiyle şu an 5 bin 225 personel alanlarda. 109 bin binada zarar tespit çalışmaları bitirildi. Zarar tespit çalışmalarına göre, 506 ağır zararlı acil devrilecek bina ve 5 bin 119 az zararlı ve 510 orta zararlı bina tespit edildi. 14 mektep ve 8 cami ağır zararlı gözüküyor. İki haftada 60 milyonun üzerinde bir ödeme yapıldı. Eşya tahliye çalışmaları biten 118 bina var. 18 bina devrildi, 8’i tahrip evresinde” dedi.

İZMİR TARİHİNİN EN BÜYÜK MUTASYONU

Yurttaşlarla geçim içerisinde olduklarını söyleyen Pakdemirli, “14 bin 116 müracaat aldık. Kira ve taşınma dayanaklarımız devam ediyor. Çadırlarda süren yaşamı banale döndürmemiz gerekiyor. Daha yavaş bir terk etme ve daha fazla kalma isteği görüyoruz. Yaşamı banale döndürmek ve çadır yaşamından yurttaşlarımızı kurtarmak kastıyla, kamu misafirhanelerimiz sarih. Konteynerler en kısa vakitte altyapı çalışmaları bitmek üzere. Bir hafta 10 gün içinde konteynerler hazır olur. Orta zararlı binalarda yaşayan konut sahibi ve kiracılara da destek yapıyoruz. 2 bin 366 yurttaşla psikososyal dayanak için görüştük. Sancaklı ve Bornova’da kentsel değişim reelleştirmek istiyoruz. Sancaklı’da ilk etapta 1 milyon 380 bin metrekarelik, Karşıyaka’da 304 bin metrekarelik rezerv alanlarda, yeni hayat alanları kuruyor olacağız. Kültürel ve sosyal alanlar, yeşil alanlar, mektep, cami bitirip teslim edeceğiz. Sancaklı’da bin, Bornova’da 312 konteynerde çalışmalar devam ediyor. Zelzele bizim reelimiz. Gelin zelzele mutasyonunu bitirmiş bir İzmir’e, geleceğine güvenle bakan bir Türkiye’ye erişelim. Çocuklarımız için konutlarımızı, iş yerlerimizi dönüştürelim. Müddet İzmir tarihinin en büyük mutasyonuna ‘Bismillah’ deme süreyi. Şimdiden hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir;  Bakan Dönmez: Günlük 6 bin 800 varil üretim yapacağımız keşiflerimiz hayırlı olsun

Bir yanıt yazın

] }