Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Son dakika… Merkez Bankası faiz kararını açıkladı | Video

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından faiz oranlarına ait yapılan bültende, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal başkanlığında bir araya gelen PPK’nın, siyaset faizinin yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltilmesine ve tüm fonlamanın esas siyaset vasıtayı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verdiği bildirildi.

Bültende, küresel ekonominin üçüncü çeyrekte kısmi derlenme gösterdiği, ancak, son yarıyılda çoğalış gösteren yeni tip koronavirüs Kovid-19 olayları sebebiyle önümüzdeki yarıyılda küresel ekonomiye ait bilinmeyenliklerin yükseldiği ifade edildi.

İktisadi faaliyette derlenmenin devam ettiği kaydolunan bültende, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Çoğalan olay rakamları sebebiyle getirilen kısmi kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair bilinmeyenlikleri çoğaldırmaktadır. Öbür yandan, salgın yarıyılında sağlanan eforlu kredi ivmesinin gecikmeli tesirleriyle çoğalan iç arz, ithalat kanalıyla cari operasyonlar balansını negatif etkilemektedir. Türk lirasındaki kıymet kaybının gecikmeli tesirleri, beynelmilel yiyecek maliyetlerindeki yükseliş ve enflasyon temennilerindeki bozulma enflasyon görünümünü negatif etkilemektedir. Kasım ayına ait takip edilen bilgiler, enflasyonda yakın yarıyıldaki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle beraber, para siyasetindeki kararlı duruşla birlikte bu çoğalışın geçici olacağı değerlendirilmektedir.

Bu güzergahta Heyet, enflasyon görünümüne dair tehlikelerin bertaraf edilmesi, enflasyon temennilerinin hakimiyet altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa müddette yine kuruluşu için, net ve eforlu bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Önümüzdeki yarıyılda parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.”

“BİR HAFTA VADELİ REPO FAİZ ORANI PARASAL DURUŞ İÇİN Türkiye Elektrik Kurumu GÖSTERGE KALİTESİNDE OLACAK”

İlginizi Çekebilir;  Dolar ve euro ne kadar? Son dakika dolar kuru yeniden 7.90’ın üzerinde | Video

Bültende, düşük enflasyon etrafının kalıcı olarak kuruluşunun, ülke tehlike primlerinin düşmesi, dolarizasyon meylinin tersine dönmesi, döviz rezervlerinin çoğalış meyline girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal kararı pozitif etkileyeceğinin değerlendirildiği belirtildi.

Merkez Bankasının, maliyet kararını sağlama ve sürdürme esas emeline enflasyon kastetmesi rejiminin gerektirdiği saydamlık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik prensiplerini uygulayarak erişeceği vurgulanan bültende, “Bu ilkeler ışığında, Merkez Bankası fonlaması esas siyaset vasıtayı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacak ve bu faiz oranı parasal duruş için türkiye elektrik kurumu gösterge kalitesinde olacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Bültende, açıklanacak her türlü yeni bilginin ve haberin PPK’nın geleceğe müteveccih siyaset duruşunu değiştirmesine neden olabileceği ehemmiyetle vurgulanarak, buluşma özeti beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Bir yanıt yazın

] }