Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Türkiye’den Çin’e giden ilk ihracat treni uğurlandı | Video

Türkiye’den Çin’e gidecek ilk ihracat treni bugün İstanbul’dan yola çıktı. 42 konteyner içerisinde beyaz eşya taşınan trenin uğurlama merasimi Marmaray Kazlıçeşme İstasyonunda yapıldı. Merasime Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu da katıldı. Bakan Karaismailoğlu, treni uğurlamadan evvel basın üyelerine açıklamalarda bulundu. Konuşmalarının ardından Karaismailoğlu, treni Çin’e uğurladı. Marmaray’dan geçerek Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Antre üzerinden Çin’e erişecek trenin, 8693 km yol alıp, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek yükünü Çin’e 12 günde eriştireceği bilindi. Yük treninin Marmaray Kazlıçeşme durağına gelişi ve duraktan hareket anı havadan görüntülendi.

“Türkiye Elektrik Kurumu KUŞAK Türkiye Elektrik Kurumu YOL PROJESİ”

Uğurlama merasiminde konuşan Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, “Eriştirme altyapılarımızı iyileştirmek, ulaşım ağlarımızı genişletmek ve beynelmilel taşımacılık rotalarındaki beceriksiz irtibatları bitirmek önceliklerimiz arasında yer aldı. Yeniden bu çerçevede; Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayan bir altyapı ve erişim ağı oluşturulmasını kasteden “Türkiye Elektrik Kurumu Kuşak Türkiye Elektrik Kurumu Yol Projesi” de çok ehemmiyetli bir proje olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın oluşturduğu iş birliği esasında yaşama geçen Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu Hattı üzerinde, Bakü’den Kars’a ilk seferini yapan tren, dünya demiryolu taşımacılığına yeni bir doğrultu vermiştir. 30 Ekim 2017’de faaliyetlerine başlayan bu hat, Asya ve Avrupa arasında demiryolu yük taşımacılığı alanında yeni bir çağ başlatmıştır.” biçiminde konuştu.

PANDEMİ SÜRECİNDE ÇİN-AVRUPA HOLÜNDE 450 KONTEYNER TAŞINDI

İlginizi Çekebilir;  Borsa günü düşüşle tamamladı

Çin’den gelip Marmaray’dan geçerek Avrupa’ya giden yük treninden de bahseden Bakan Karaismailoğlu, “Demir İpekyolu’nun Çin’den Avrupa’ya uzanan orta antre üzerinden yapılmasına müteveccih yürütülen çalışmalar neticesinde, 2019 seneyi Kasım ayında ilk blok tren Marmaray’ dan geçerek Çekya’nın başşehri Prag’a erişmişti. Çin-Avrupa antreyi süresince tüm ülkelerde yaşanan pandemi sürecinin güçlüklerine karşın 450 konteynerin taşınması tasarlandığı biçimde hakikatleşmişti. Hiç kuşkusuz demiryolu ülkelerin ilerlemesinin ve kalkınmasının en ehemmiyetli göstergelerinden biridir. Biz de bu şuurla hareket ediyor, büyük bir mücadeleyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

5fca2d8770380e18a80d6578

42 KONTEYNER ÇİN’E 12 GÜNDE BEYAZ EŞYA GÖTÜRECEK

Adaletli Karaismailoğlu, “Nihayet bugün hep beraber Türkiye’den Çin’e gidecek ilk ihracat trenimizi de uğurluyoruz. Çerkezköy istasyonundan hareket eden bu ilk trenimizdeki 42 konteynerin içerisinde Çin’e beyaz eşya taşıması yapacağız. Trenimiz, Türkiye-Çin parkurunda Çerkezköy-Marmaray-Köseköy-Ankara-Sivas-Kars rotasını izleyerek Ahılkelek istasyonundan yurtdışı çıkışını asıllaştıracaktır. Yurtdışı parkuru ise sırasıyla Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi Geçişi-Kazakistan ve Çin’in Xi’an şehrinde son bulacaktır. Türkiye’de 2 bin 323 km, Gürcistan’da 220 km, Azerbaycan’da 430 km, Hazar Denizinde 420 km, Kazakistan’da 3 bin 200 km ve Çin’de 2 bin 100 km olmak üzere toplamda 8 bin 693 km yol kat edecektir. TCDD Taşımacılık A.Ş ve Pasifik Eurasia iş birliği sayesinde trenimiz, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek 12 günde yükünü Çin’e eriştirecektir. Trenimizin yola çıktığı Çerkezköy’den çaldığı ilk düdük, ülkemiz ismine yeni bir yarıyılın habercisidir.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

] }