Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Gram altından kasım ayında tarihi düşüş

Sene genelinde Kovid-19 salgınıyla beraber küresel ekonomide çoğalan meçhullükler ve ekonomi idarelerinin salgının finansal tesirlerini eksiltmeye müteveccih attığı adımlar, altın maliyetlerini rekor seviyelere çıkardı.

Altın maliyetleri, kasım ayında ise dalgalı bir seyir izledi. 

Kovid-19 salgınında çoğalan olay rakamlarının  altının ons maliyetini desteklemesiyle birlikte kasım ayının başında 540,7 liraya kadar çıkan altının gram maliyeti,  Kovid-19 aşısına ait pozitif büyümeler,  Amerika Birleşik Devletleri başkanlık tercihlerine ait bilinmezliklerin eksilmesi, küresel derlenmeye ait iyimserliğin çoğalması, kasım ayında  altının ons maliyetini baskılaması ve yurt içinde dolar kurundaki görülen gerilemeyle 440,2 lira seviyesine kadar indi.

Altının gram maliyeti, kasım ayını yüzde 11,3 düşüşle  447,2 lira seviyesinden bitirdi ve  tarihi düşüş kaydoldu.

Dolar/TL’deki gerileme de altının gram maliyetindeki düşüşü de süratlendirdi.

 Analistler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ekonomide yeni yarıyıl” açıklamaları ve ekonomi idaresinin attığı adımların tesiriyle kasım ayında Türk lirası varlıklara yoğun arz olduğuna dikkati çekti.

ALTININ ONSUNDAN 4 SENENİN EN MAKÛS AYLIK PERFORMANSI

Kasım ayında 1965 doları test eden altının ons maliyeti de daha sonra 1.775 dolar hududuna kadar geriledi. 

Analistler, Kovid-19 salgınında çoğalan olay rakamları, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın Fed “varlık maliyetlerinde düşüş görülebileceği” istikametindeki ihtarı, Avrupa Birliği AB müesseselerinin  Kovid-19 salgınının ekonomik neticeleriyle gayret için hazırlanan 750 milyar avroluk kurtarma programı ve 1 trilyon avronun üzerindeki bütçe mevzusunda uzlaşması, ekonomilerin yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınından çıkışlarının kumpassız olabileceği temennileriyle altının ons maliyetinde kasım ayında yükselişler görüldüğünü aktardı.

Bu yükselişlere rağmen  dolar endeksindeki yükseliş,  Kovid-19 aşısına ait pozitif haber akışı, Pfizer ve BioNTech’in aşısının ardından  Amerikan biyoteknoloji işletmeyi Moderna’nın Kovid-19’a karşı geliştirilen aşıyla alakalı açıklamalarının altının ons maliyetinde gerilemeler görüldüğünü söyleyen analistler,  Kovid-19 aşısının sene sonundan evvel bazı ülkelerde uygulanmaya başlanabileceğine ait haberlerin altının ons maliyetini baskılamaya devam ettiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir;  Günün önemli şirket haberleri 30/12/2023 Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Altının ons maliyeti kasım ayında  yüzde 5,5 bedel kaybederek 1.776,61 dolara kadar geriledi ve 4 senenin en makûs aylık performansını asıllaştırdı.  Altının ons maliyeti böylece 4 ay üst üste düşüş kaydoldu.

ALTIN MALİYETLERİ ARALIK AYININ İLK HAFTASINDA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Kasım ayında kayda bedel bir biçimde eksilen altın maliyetleri, aralık ayının ilk haftasında yükselişe geçti. 

Analistler, Kovid-19 salgını nedeniyle çoğalan kısıtlamaların tehlike algısını artırması, Amerika Birleşik Devletlerindeki teşvik kutusuna ait pozitif haber akışı, dolar endeksindeki düşüş meylinin altının ons maliyetini desteklemesiyle, gram altında da yükselişler görüldüğünü kaydoldu.

Aralık ayının ilk haftasında yüzde 3,1 yükselerek 461,4 liraya, altının ons maliyeti ise yüzde 3,4 çoğalarak 1.838.79 dolara çıktı.

“ALTIN MALİYETLERİNDEKİ DÜŞÜŞLERİN KALICI OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Mevzuya ait olarak Anadolu Ajansı muhabirinin suallerini cevaplayan Anadolu Ajansı Finans Analisti İslam Memiş, aşı iyimserliğinin altının ons maliyetinde, dolar/TL’nin gerilemesinin de altının gram maliyetinde sert düşüşlere neden olduğunu belirtti.

Memiş, altın maliyetlerindeki düşüşlerin kalıcı olmadığını düşündüğünü kaydoldu.

Kasım ayının genel haysiyetiyle emtia maliyetlerinin bedel kaybettiği bir yarıyıl olduğunu ifade eden Memiş, “Kasım’da yaşanan düşüşler, bu ananenin bozulmamasına neden oldu.” ifadelerini kullandı.

Almanya, Amerika, Çin ve Rusya’dan gelen aşı haberlerinin küresel piyasalarda heyecana neden olduğunun söyleyebileceğini, yatırımcıların altın ve gümüşlerini satarak pay tahvili satın aldığını aktaran Memiş, “Kovid-19 sürecinde altın ve gümüş gibi bedelli metallerin yatırımcılar tarafından nakit olarak kullanıldığını marttan sonra tekerrür görmüş olduk. Tehlikesiz limanlardan uzaklaşan yatırımcılar, tehlikeli varlıklara yöneldi. Ancak bu sürecin kalıcı olacağını varsayım etmiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Memiş, virüs salgınında olay rakamların yaşanan çoğalışlar, yeni kısıtlamalar, teşvik kutusuyla ilgili çağrıların süratlenmesi, Fransa ve İran’da çoğalan jeopolitik tehlikeler, düşük faiz siyasetlerinin devam ediyor olması gibi sebeplerden dolayı altın maliyetlerinin yükselişlerini destekleyeceği fikriye sahip olduğunu dile getirdi.

İlginizi Çekebilir;  Borsa günü yatay tamamladı

Bir yanıt yazın

] }