Pazartesi, Nisan 29, 2024
Ekonomi

Tapu sahteciliğinde yeni yönteme dikkat

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki İsimli, tapudaki dolandırıcılıkların genelde kimlik, vekalet, veraset intikal evrakı üzerinde oynanarak yapılmaya çalışıldığını söyledi.

Son senelerde harekâtların internet üzerinden yapıldığını hatırlatan İsimli, “Artık bir hayli kamu müessesesiyle biz manuel iş yapmıyoruz. Tamamen sistemleri konuşturarak bilgi teyit ediyoruz, bilgi akışı sağlıyoruz. Böyle olunca biz tapu harekâtlarında popülasyon cüzdanı istemiyoruz artık. T.C. kimlik numarası yeterli oluyor.

T.C. kimlik numarasına göre MERNİS’le iletişim kuruyoruz. Kimlik bilgilerini orada teyit ediyoruz. Şahıs vekaletle geldiyse bu sefer noterlerle iletişim kuruyoruz, vekaleti orada teyit ediyoruz. İntikal evrakıyla alakalı olunca UYAP’la iletişim kuruyoruz, Adalet Bakanlığı ile teyit ediyoruz.

Bu alanlar daralınca bu sefer sahteciliğe eğilimli arkası maksatlı insanlar bu sefer değişik usullere müracaat etmeye çalıştılar, dublör kullanıyorlar. Dublörle sahte vekalet tanzim edip onunla gelip harekât yapmaya kalkıyorlar” diye konuştu.

“ZAFİYETİN OLDUĞU NOKTALARI MEMURLARIMIZ ZAMAN İÇİNDE ÇOK İYİ BİLİYORLAR”

Tapu müdürlüklerinde vazifeli personelin, alanında eğitimli bireylerden oluştuğunu ve ayrıca hizmet içi eğitimler aldığını belirten İsimli, “Zafiyetin olduğu noktaları memurlarımız zaman içinde çok iyi biliyorlar. Böyle olunca da bu cins arkası maksatlı insanların, bu cins hadiselerini ortaya çıkarabiliyorlar.Sadece bu yıl 25 milyar lira kıymetindeki sahteciliğin önüne geçti dostlarımız; çok büyük bir sayı. Ağırlıklı olarak dublör kullanmak suretiyle geliyorlar, kılık değiştiriyorlar, popülasyon cüzdanında ona göre dublörün fotoğrafını kullanıyorlar” dedi.

Personelin dikkati ve yapılan iletişimlerle bu şahısların tespit edildiğini belirten İsimli, emniyetle iş birliği yapılarak bu şahısların tutulduğunu ve ciddi oranda sahteciliğin önüne geçildiğine dikkati çekti.

İlginizi Çekebilir;  Yurt içi piyasalar Merkez Bankası faiz kararını bekliyor

Uzun zamandır el değiştirmeyen gayrimenkullerin tespit edildiğini veya yaşlı insanların gayrimenkulleri üzerinde sahtecilik yapılmaya çalışıldığını anlatan İsimli, yurttaşlara şu ihtarlarda bulundu:

“Nasihatim, her halükarda bizdeki bilgilerini aktüellesinler. Zira bizdeki bilgiler aktüel olursa biz tapuyla alakalı bir harekât olduğu zaman hemen cep telefonlarına ileti yolluyoruz.

Diyoruz ki ‘şu anda şöyle bir harekât’ var. O telefon numarası bizde yoksa bu haberleşmeyi sağlayamıyoruz. Onun için bu bilgileri aktüellerlerse gayrimenkulleriyle alakalı tam operasyonlardan cep telefonlarına gideceği için haberdar olurlar. Dolayısıyla bu cins şeylerin önüne geçerler. Bu aktüellemeyi e-Devlet kapısı üzerinden, çok rahat bir biçimde yapabilirler.”

Bir yanıt yazın

] }