Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ekonomi

Türkiye tarım ürünleri ihracatçısı ülke konumuna yükseldi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin kırsal kalkınmasının geliştirilmesini hedefleyen Milli Kırsal Kalkınma Ağı Kurultayına UKAFEST katıldı. Programa Pakdemirli’nin yanı gizeme, Dışişleri Bakan Takviyecisi Faruk Kaymakçı, Avrupa Birliği AB Türkiye Temsili Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer ve çok rakamda misafir katıldı. Burada konuşan Bakan Pakdemirli, zirai imalin sürdürülebilirliği ve ekonomik kalkınmanın esas anahtarının, kırsal kalkınmadan geçtiğini ifade etti. Kırsal kalkınma alanında yapılacak her türlü yatırım ve çalışmanın, ülkelerin kalkınmasını süratlendireceğini belirten Pakdemirli, “Kırsalın kalkınması, tarım-besin sektörünün kalkınması demektir. Tarım-besin sektörünün kalkınması da, ekonominin ve bağlı olarak da ülkenin kalkınması demektir. Dolayısıyla kalkınmanın esasında; mahallî vardır, kırsal vardır, köy vardır, doğduğumuz topraklar vardır” dedi.

‘TÜRKİYE, AZAMİ SİHRİME ÇOĞALIŞINA SAHİP ÜLKEDİR’

Bakan Pakdemirli, 2050 senesinde dünya popülasyonunun 10 milyar, kırsal alanlarda yaşayan popülasyonun ise 3.1 milyar olmasının beklendiğini, ayrıca son senelerde AB’de kullanılan tarım alanının gerilediğini ve gerilemenin de devam edeceğinin öngörüldüğünü kaydoldu. AB ekilebilir arazisinin yüzde 3 oranında eksilerek 2030 senesine kadar 104 milyon hektara düşmesinin beklendiğine dikkat toplayan Pakdemirli, “İşte tarım alanlarının eksilmesi, tarımdan parçalayan insan rakamı, pandemiye bağlı dünya ekonomik buhranı gibi sebeplerle, toplam AB zirai kazancının, önümüzdeki 10 sene süresince gerçek olarak ehemmiyetli miktarda eksileceği öngörülmektedir. Buna karşılık; OECD ülkeleri içinde senelik yüzde 2.9 ile azami sihrime çoğalışına sahip ülke Türkiye’dir. Son 20 senede ülkemizde de ekilebilir alanlar eksilmesine karşın, çağdaş tarım usullerinin kullanımı, Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi ve yardımlarla zirai yapımımız iki katından fazla çoğalmıştır. Son 2.5 senede de, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin faal ve süratli yapısı sayesinde, Türkiye, toplam ihracatının yüzde 10’undan aşırısını karşılamak suretiyle, net bir tarım mahsulleri ihracatçısı ülke konumuna yükselmiştir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir;  Dolar/TL'de hareket sınırlı Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

‘480 BİN PROJEYE, 26.5 MİLYAR TL HİBE TAKVİYEYİ ÖDEDİK’

Pakdemirli, milli kaynaklı ekonomik ve kırsal alt yapı yatırımları kapsamında, Genç Çiftçi, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller, ORKÖY projeleri ve IPARD hibeleri dahil, bugüne kadar toplam 480 bin projeye, 26.5 milyar lira hibe takviyeyi ödediklerini söyledi. Bu takviyeler sayesinde, kırsalda gerçek olarak takribî 48.5 milyar TL’lik yatırım yapıldığını ve  350 bin yeni istihdam oluşturulduğunu andırdıran Pakdemirli, şunları kaydoldu: 

“2022’ye kadar manda, damızlık küçükbaş yatırımı, damızlık koç-teke alımı, kaz ve hindi yetiştiriciliği, ipek böcekçiliği ve arıcılık yatırımlarına, mevzusuna göre yüzde 50 ile yüzde 100 oranında hibe sağlayacağız. Geçen sene kaptan olarak başlayan, ‘Kırsal Kalkınmada Uzman Eller’ projesini ülke geneline yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca kırsal kalkınmaya ehemmiyetli bir katkı sağlayan, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Proje sayımızı da 23’ten, 46’ya çıkardık.”

‘SUYA, SON 18 SENEDE 254 MİLYAR TL’LİK YATIRIM YAPTIK’

Bakan Pakdemirli, kırsalda su ve sulama meselesinin kalmaması için tam ihtimallerin seferber edildiğini ve bu mevzuda ülke genelinde son 18 senede takribî 254 milyar TL’lik yatırım yapıldığını belirterek, şöyle dedi:

“Sulamaya açtığımız alanlar ve toplulaştırma çalışmalarımız sonucunda çiftçilerimize senelik 20.1 milyar lira tarımsal kazanç çoğalışı sağladık. Son 2.5 senede ise su alanında takribî 38 milyar liralık yatırım yaptık. Böylece çiftçilerimize senelik 2.6 milyar lira tarımsal kazanç çoğalışı sağladık. Önümüzdeki seneyi de, ‘2021 Su ve Sulama Yatırımlarında Atak Seneyi’ olarak duyuru ettik. Bu kapsamda yeraltı barajları başta olmak üzere, suyu tasarruflu ve faydalı kullanma mevzusuna daha çok odaklanacağız”

İlginizi Çekebilir;  Yerli otomobil için Yatırım Teşvik Belgesi alındı

Bir yanıt yazın

] }