Pazar, Nisan 28, 2024
Ekonomi

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu 2023? Kıdem tazminatı hesaplama!

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca çalışanın gündeminde kıdem tazminatı ile ilgili detaylar merak konusu oldu. Bugün açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte, emekli maaşı ve memur zamlarının yanı sıra kıdem tazminatı tavanı da artış gösterdi. İşte güncel tavan rakamı ve kıdem tazminatı tavanı hesaplama 2021 detayları..

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU 2021?

Kıdem tazminatı tavanı enflasyon oranlarının açıklanması ve memur zamlarının belli olması ile şekillendi. Ocak ayından Temmuz ayına geçen 6 aylık enflasyonun belirlenmesiyle birlikte bu enflasyonun yüzde 3’lük toplu sözleşme zammını geçmesi halinde oluşacak fark memur ve memur emeklilerine ödeniyor. Bu oran da kıdem tazminatı tavanının artışını belirliyor. Ocak ayında yapılan artışla birlikte temmuz ayına kadar uygulanan kıdem tazminatı tavanı 7.638,96 TL olmuştur. 6 aylık enflasyon yüzde 8,45 oldu. Yılın ilk 6 ayı için memurlar yüzde 5,45 enflasyon zammı alacak. Buna göre Temmuz ayı itibariyle yıl sonuna kadar geçerli olacak kıdem tazminatı tavanı 8.224,10 TL’dir.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NASIL HESAPLANIR?

Son alınan brüt ücret üzerinden yapılan kıdem tazminatı hesabı brüt ücrete yıl boyu alınan düzenli ödemelerin de dahil edilmesiyle hesaplanır. Kıdem tazminatı giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanan bu ücretin bir üst sınırı bulunuyor. Bir çalışanın brüt maaşı son belirlenen kıdem tazminatı tavanının yani 7.638,96 TL’nin üzerindeyse kıdem tazminatı bu rakam üzerinden hesaplanır. Brüt maaşı 6 bin lira olan bir çalışan ise çalıştığı süre ile 6 bin liranın çarpımı sonucu kıdem tazminatını hesaplayabilir.

İlginizi Çekebilir;  Kıdem tazminatı nedir? Yeni kıdem tazminatı yasasında son durum

Bir yanıt yazın

] }