Cumartesi, Mayıs 4, 2024
Aracı Kurum Raporları

Borsada negatif açılış bekleniyor

• Türkiye’de toplam coronavirüs hasta rakamı 2.311 şahıs çoğalarak 386.820’ye, yaşamını kaybeden şahıs rakamı 81 şahıs çoğalarak 10.639’a yükseldi. İyileşen hasta rakamı ise 332.379.

• Unicredit: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının, Amerika Birleşik Devletleri başkanlık tercihi sonrasında yatırımcıların büyümekte olan piyasa varlıklarına müteveccih iştahlarında iyileşme olmaması halinde, Türk Lirası’ndaki değer kaybını önlemek için para siyasetini beklenenden daha fazla sıkılaştırması gerekebilir .

• Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık Tercihlerinde rey sayımı devam ediyor. Delege rakamında Joe Biden, Donald Trump karşısında 264’e 214 önde.

• Fed faiz değiştirmedi. Fed faiz oranlarını %0,00 – 0,25 olarak vazgeçti .

• Fed, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisini desteklemek için elindeki taşıtların tümünü kullanma vaadini tekerrür etti .

• Fed: Maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2’nin üzerinde enflasyonu muvaffak olmaya çalışmaya devam edeceğiz.

• Fed Başkanı Powell: Ekonomi için görünüm mucizevi biçimde meçhul .

• Powell: FOMC varlık alımlarının finansal koşulları kayda değer biçimde hafiflettiğine ve ekonomiye takviye sağladığına inanıyor .

• Powell: Aralık ayında ekonomik projeksiyonlarda farklılık tasarlıyoruz .

• Amerika Birleşik Devletlerinde başkanı tanımlayacak 4 eyalette sayım devam ediyor. Georgia, Pennyslvania, Güney Carolina ve Nevada’dan çıkacak netice Amerika Birleşik Devletleri Başkanını tanımlayacak.

• Trump: Pennyslvania ‘da kazandık .

• Pennsylvania’da kazanan adın Perşembe günü içinde netleşebileceği açıklandı.

• Trump’ın kampanya takımı, Michigan’da rey sayımının durdurulması arzıyla açtığı davayı kaybetti .

• Amerika Birleşik Devletlerinde Demokrat aday Joe Biden’in koronavirüs testi olumsuz çıktı.

• The Sun gazetesinin iddiasına göre Rusya Devlet Başkanı Putin, sıhhatine ait evhamlar sebebiyle gelecek sene misyonu vazgeçmeyi tasarlıyor .

• Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Covid-19 salgınında ikinci dalganın birinci dalgadan daha şiddetli ve uzun süreli olduğunu söyleyerek, “Virüs aynı biçimde dağılmaya devam ederse Kasım ortası yoğun bakım yataklarımız noksan kalacak” dedi.

İlginizi Çekebilir;  Piyasalarda pozitif hava Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Ne Olacak?

• İçeride ehemmiyetli bir bilgi akışı bulunmazken, Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı açıklanacak.
• G – 20 Maliye Bakanları 13 Kasım’da mucizevi buluşma ile bir araya gelecek.
• Fed Başkanı Powell ve BoE Başkanı Bailey, Avrupa Merkez Bankası’nın 11-12 Kasım tarihleri arasında tertip edeceği Merkez Bankacılık 2020 forumunda konuşacak .
• Borsa İstanbul’un bu sabah olumsuz başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde olumsuz açılış hakikatleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz harekât günü Amerika Birleşik Devletleri’deki tercih neticelerinin net olarak açıklanmamasına karşın küresel piyasalar, pozitif meyille devam etti. Demokrat aday Joe Biden, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’a karşı 264 Delege’ye 214 Delege üstün olmasının ardından Trump, kritik bölgeler olan Wisconsin ve Michigan’da sayımın tekerrür edilmesi için arzda bulunduklarını açıkladı.
Küresel piyasalardaki pozitiflik ile beraber BİST100 endeksi geçtiğimiz harekât gününe %0,44 oranında yükselişle 1.172 seviyesinden başlangıç yaptı. Açılışın ardından İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Faiz’de farklılığa gitmeyen banka, varlık alım programını 895 milyar sterline yükseltti.

Yurt içi piyasalarda ise genel olarak Amerika Birleşik Devletleri’de Cumhuriyetçilerin başarısının Türkiye’yi daha pozitif etkilemesi beklenirken, reel mevzu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para siyaseti ve döviz kurlarındaki seyir üzerine tercümeli.

Yabancı yatırımcılar tarafına bakıldığında 23-30 Ekim haftasında yurt dışı yerleşik yatırımcılar hakikat olarak 117 milyon dolar pay tahvili, 69 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Tahvili sattı.

BİST100 endeksi pozitif başladığı harekât gününü %1,06 oranında yükselişle 1.180 bitirdi. İnşaat sektörü hisseleri %4,10 oranında değer kazanırken, menkul bedel yatırım ortaklıkları sektörü hisseleri %3,02 oranında değer kazandı.

İlginizi Çekebilir;  Güne sınırlı kar satışlarıyla başlanabilir

Dolar / TL tarafında ise küresel bazda ana gündem maddesi Amerika Birleşik Devletleri’de yapılan Başkanlık Tercihleri olurken, kritik eyaletleri kazanan Biden galibiyet bülten etmeye hazırlanıyor. Ancak kalan eyaletlerde posta yoluyla gelen reylerin sayımlarının devam edeceğini anımsatalım. Dolar / TL’de Amerika Birleşik Devletleri tercihleri ve jeopolitik tehlikelerle volatilitenin yüksek olmasına karşın dün 8,43 – 8,46 seviyesinde yatay seyir devam etti. 8,40 seviyesi ehemmiyetli bir takviye olacakken, 8,50 – 8,55 seviyeleri mukavemet seviyeleri olarak takip edilecek. Euro / TL tarafında ise Euro / Dolar paritesinin 1,18’e kadar yükselmesi ile 10,00 TL’yi test etti.

VİOP 30 Endeks sözleşmesinde olumsuz açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık sözleşmeyi, Perşembe günü 1.280 – 1.302 maliyet aralığında harekât görerek günü 1.293 uzlaşma maliyetinden bitirdi. Sözleşmedeki sarih pozisyon rakamı 17.907 adet çoğalarak 453.579 adet sözleşme olarak reelleşti.

VİOP 30 Endeks sözleşmesinde 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.275 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş meylini canlı yakalıyor, özellikle 1.320’nin üstüne çıkmamız vaziyetinde ilk evrede 1.370 seviyesini kısa vadeli gaye haline getirebilir. Alt istikamette ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.270 takviye seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarıya istikamette 1.303 ve 1.315 seviyesi ehemmiyetli bir mukavemet olarak karşımıza çıkarken. Alt istikamette ise 1.279 ve 1.270 seviyesi ehemmiyetli bir takviye noktası olarak takip edilecektir.

 

Bir yanıt yazın

] }