Perşembe, Mayıs 2, 2024
Ekonomi

Gelişen ekonomilerin para birimlerinde boğa piyasası Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Gelişen ekonomilerin hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz. Gelişen ekonomilerin yorum ve analizler yatırımcılar için çok önemli. Yatırımcılar doğru yorum ve doğru analiz görmek istiyor. Gelişen ekonomilerin forum sitelerinin karmaşasından uzak, kolay anlaşılır yorumları sizlere sunuyoruz. Gelişen ekonomilerin grafik teknikleri ve yorumları sayfamızda yer alacaktır. Gelişen ekonomilerin fiyatı ne olursa olsun sizin alım noktanız ve nerede sattığınız asıl önemli olandır.

Gelişen ekonomilerin Yorum 2023

Gelişen ekonomilerin piyasada işlem görmektedir. Yatırımcıları tarafından sürekli takip edilen Gelişen ekonomilerin grafik ve yorum analizleri sürekli ilgi çekiyor. Sizde bizi takip ederek buradaki yorumlardan faydalanabilirsiniz.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doların küresel piyasalarda son birkaç aydır elde ettiği güç, gelişmekte olan ülkelerdeki başarılı ekonomik gelişmelerin görmezden gelinmesine yola açıyor olabilir. Goldman Sachs ’in Küresel Döviz, Faiz Oranları ve Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Araştırması Başkanı Kamakshya Trivedi Financial Times ’taki yazısında gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki boğa piyasasına dikkat çekti.

Finansgundem.com ’un derlediği bilgilere göre, Trivedi gelişmiş ekonomilere kıyasla enflasyonla mücadeleye önce başlayan ve neşteri erken vuran pazarlardaki göstergelerin bazı gelişmiş ekonomileri dahi geride bıraktığına dikkat çekti. İşte Trivedi ’nin o yazısı Hisse Net Yorumlar 2022,

“Büyük merkez bankalarının en agresif faiz artışı döngülerinden birini gerçekleştirdiği bir ekonomik zeminde, gelişmekte olan pazarların (EM) para birimlerinde boğa piyasası olması beklentiler dahilinde görünmeyebilir. Ancak gördüğümüz şey bu ve bu boğa piyasasının daha da genişlemesi muhtemel.

EM performansına dair görüşleri iki yaygın yanlış algıyı yansıtmaktadır. İlk olarak, genellikle haber akışınızın en tepesi Türk Lirası ’ndaki erime ve Arjantin’deki üç haneli artı enflasyon gibi hikayelerle renklendirilir. Bunlar şüphesiz gelişmekte olan büyük ekonomiler için önemli gelişmelerdir. Ancak EM ana akımındaki eğilimleri zar zor temsil etmektedir. Daha da önemlisi, en aktif yatırımcı portföylerinin önemsiz bir payını oluştururlar.

İlginizi Çekebilir;  Emekli Maaşı Ne olur - Memur ve emekliler temmuz ayında ne kadar zam alacak? Rakamlar mayıs enflasyonuyla netleşti

İkincisi para birimi performansları ve geniş EM endeksi kriterleri genellikle dolara karşı ölçülür. Dolar tartışmasız son birkaç yıldır güçlü bir seyir izlediğinden EM para birimleri performansı da hemen hemen her para biriminde olduğu gibi daha zayıf görünme eğilimindedir. Ancak bu daha çok dolar için önemli bir durumdur.

Bu iki yanlış algıyı düzeltmek basittir. Aktif EM yatırımcı portföylerinin ezici çoğunluğunu oluşturan Çin, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Malezya, Filipinler, Polonya, Macaristan, Çekya, Güney Afrika, İsrail, Brezilya, Meksika ve Şili gibi 15 veya daha fazla likit EM para biriminden oluşan bir sepet oluşturun ve sonucunda bambaşka bir tablo ortaya çıkacaktır.

Bu grubun eşit ağırlıklı bir sepeti, 2021 ve 2022’de dolar karşısında kayıplar gördü, ancak euro veya yen karşısında ölçüldüğünde her iki yılda da yükseldi. Başka bir deyişle, kıyaslama veya kriterler önemlidir. Doları boğa piyasasındayken yenmek zor olsa da EM para birimleri diğer gelişmiş piyasa alternatiflerinin çoğunu gölgede bırakıyor.

Ancak bu tablo, gelişmiş piyasa (DM) para birimlerindeki benzer araçlara kıyasla EM para birimlerindeki kısa vadeli borçlanma araçlarına yatırım yapılarak kazanılabilecek daha yüksek getiri dikkate alındığında daha da olumludur. Bu ‘toplam getiri ’ bazında hesaplandığında EM para birimleri 2021-22 döneminde DM para birimlerine karşı %10 getiri sağladı ve bu oran 2023 ’ün başından bu yana %5 daha fazla arttı.

Bu boğa piyasası performansının nedeni, artan faiz oranı ve hisse senedi piyasası oynaklığı zemininde daha da dikkat çekici olan nedir? Bu tablonun temel nedeni, söz konusu EM grubundaki politika yapıcıların, enflasyon çirkin başını kaldırdıktan sonra 2021’de politika faizlerini yükseltmede erken ve agresif olmalarıdır.

İlginizi Çekebilir;  ABD borsaları yükselişle açıldı Hisse Net Grafik, Hisse Analiz

Brezilya, EM Faiz artış döngüsünü Mart 2021’de yüzde 0,75’lik bir artışla başlattı ve bundan sonraki aylarda birkaç merkez bankası da bunu takip etti. Bu faiz artışı, İngiltere Merkez Bankası’nın o yılın sonundaki ilk artışından yaklaşık dokuz ay önce, ABD Merkez Bankası’ndan bir yıl önce ve Avrupa Merkez Bankası’ndansa yaklaşık 15 ay önceydi.

Yüksek enflasyon geçmişleri ve daha zayıf bir seviyede sabitlenen enflasyon beklentileri göz önüne alındığında söz konusu EM merkez bankaları arasında enflasyonun geçici mi yoksa kalıcı mı olacağı konusunda çok az şüphe vardı. Bununla birlikte son birkaç ay içerisinde EM enflasyonundaki geniş tabanlı düşüşler göz önüne alındığında manşet enflasyonun yüzde 4 ’ün altına düştüğü Brezilya gibi ülkelerde aslına bakılırsa politika faizlerinin düşürülmeye başlanıp başlanmayacağı merak ediliyor.

Bu tür faiz indirimleri EM para birimlerindeki “boğa piyasasını” aşındırmaya başlar mı? Tam olarak değil. EM para birimleri pozitif toplam getiri sağlamaya devam edebilir. DM ekonomileri kademeli dezenflasyonun yanı sıra yavaş fakat resesyonist olmayan bir büyüme yolunda ilerlerken, büyük merkez bankaları para politikası sıkılaştırmalarının geç dönemlerinde bulunuyorlar. Bu nedenle EM’deki oranlarda herhangi bir normalleşmenin, büyük gelişmiş ekonomilerde yükselen oranlar karşısında ihtiyatlı olması ve hala cömert bir faiz oranı farkını koruması muhtemeldir.

Ayrıca, EM bölgesinde, yakın vadede piyasalar halihazırda ciddi faiz indirimi beklentilerini fiyatlanmış durumda. Bu tablo oranlar normalleşmeye başladığında bile, merkez bankalarının şahin taraftaki piyasaları şaşırtmasının mümkün olması gerektiği anlamına geliyor. Son olarak, çoğu EM bölgesinde enflasyonun düşmesiyle artan reel oranlar, nominal oranlar normalleşse bile para birimlerini desteklemeye devam etmelidir.

Önümüzdeki aylarda EM para birimleri için asıl zorluk, kendi başarılarının kurbanı olmalarıdır. Daha fazla yatırımcı potansiyel getirileri gördükçe, yüksek değerlemeler bir ters rüzgar haline gelebilir ve daha çevik bir yatırım yaklaşımını garanti edebilir. Ama henüz orada değiliz.”

İlginizi Çekebilir;  Kısıtlamaya denk gelen Sevgililer Günü için kargolara talep arttı

Para piyasalarında Powell’ın konuşması etkili olacak

 

‘ECB’nin enflasyonu frenleme mücadelesi büyümeyi vuracak’

 

Britanya küresel ekonomik rekabette geriledi

 


Gelişen ekonomilerin Analiz

Gelişen ekonomilerin net yorumunu anlamak için grafik sistemleri kullanmak tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Grafiklerdeki değişimleri takip ederek sizde Gelişen ekonomilerin yönü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Gelişen ekonomilerin grafik analizlerimiz yatırımcılar tarafından en çok sorulan sorularına cevap oluşturmak amacıyla hazırlanmaktadır.

Gelişen ekonomilerin

Gelişen ekonomilerin yorum ve grafikler yatırım tavsiyesi içermez. Gelişen ekonomilerin grafik üzerindeki çizimler en çok bilinen teknik analiz yöntemlerinden alınarak kullanılmıştır. Gelişen ekonomilerin yorum yapmak daha çok aldığınız ve sattığınız yer ile ilgilidir.

Gelişen ekonomilerin Uzman Yorumları

Gelişen ekonomilerin analiz talebinizi en altta yorum kısmına mail adresiniz ile birlikte yazın. Uzmanlarımız maliyet odaklı teknik analiz ile cevap versin.


Bir yanıt yazın

] }